Жена в мозъчна смърт спаси живот на двама тежко болни мъже

Нова донорска ситуация в университетската болница "Св. Марина"-Варна спаси живота на двама тежко болни мъже, съобщиха от здравното заведение.

В петък семейството на 54-годишна пациентка, изпаднала в мозъчна смърт след прекаран хеморагичен инсулт, взело благородното решение да дари органите й, за да оцелеят други страдащи българи. "Донорската ситуация е резултат от 40 часа труд на екипите ни", поясни проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в "Св. Марина". Със самолет "Спартан" на ВМС от София там пристигнали медици от ВМА и Александровска болница за експлантация на органите. По-късно екип на проф. Владов от ВМА трансплантирал черен дроб на 31-годишен мъж, а екип на доц. Янев присадил бъбрек на 54-годишен пациент в Александровска болница.

Изпълнителната агенция по трансплантации и екипите на трите здравни заведения изказват съболезнования към близките на починалата жена, както и уважението си към тях за взетото в този тежък момент хуманно решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България