Жена, диагностицирана с рак, избра пътешествията пред химиотерапия

Когато 90-годишната Норма Бауършмидт е диагностицирана с рак в последна фаза, тя мигновено отказва лечението и вместо него решава да прекара последните си дни по един по-красив начин - в пътешествия.%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b04

Така тя предприема най-голямото пътуване в живота си, което се превръща в Интернет хит - снаха й създава Фейсбук страницата "Driving Miss Norma", която събира повече от 440 хиляди последователи.

Г-жа Бауършмидт от Мичиган, САЩ, успяла да прекара повече от година пътувайки в кемпера на сина си Тим и жена му Рами Лидл, разказва Би Би Си.

%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b03Те пропътували повече от 20 900 км и посетили 34 щата, преди възрастната жена да почине миналата седмица.

Приключението започнало през юли 2015, когато след рутинен скенер лекарите съобщили на Бауършмидт, че има рак в терминална (последна) фаза. Това се случило само два дни след смъртта на мъжа й Лео.

"Тим и аз живеем, пътувайки от няколко години, и когато Лео почина, направихме това, което правят всички семейства - поканихме Норма да живее с нас. Тя помисли за минута, минута и половина и каза - "да". Беше готова за приключение.", разказва снаха й.

"Първото, което направихме, беше да й купим инвалидна количка и това беше билетът й към свободата. Оттам нататък можехме да излезем и да тръгнем по излети или да правим, каквото тя пожелае", допълва Рами Лидл.

Идеята за Фейсбук страницата  "Driving Miss Norma" също била на Лидл, като първоначалният замисъл бил останалата част от семейството да знае къде са.

Лидл разказва, че те пътували от място на място, като на някое оставали само ден, на друго  месец, в зависимост от това как се чувстват.

С увеличаването на последователите във Фейсбук страницата, семейството започнало да получава все повече покани за събития и събирания - за баскетболни мачове, за вечери в домовете на различни, непознати хора.

%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0Семейството пътувало из цялата страна - събирали лешници в град Фрайди Харбър във Вашингтон, участвали в Парада на Деня на Свети Патрик в Южна Каролина, посетили Националния парк „Йелоустоун“ и обиколили бреговете на Масачузетс.

Те пътували под земята, за да посетят известната златна мина в Джорджия - Consolidated. Г-жа Бауършмидт дори успяла да изпълни една от амбициите, които имала цял живот - полетяла с балон във Флорида.

"През последната година ние успяхме да видим най-доброто от хората в тази страна", казва Бауършмидт.

Снаха й разказва за нея, че била много скромна жена, без големи нужди, но винаги е имала много ясна идея какво е важно за нея.

"Тя преживя много щастлива година, без никога да е искала специално внимание и грижа от някого. Това е красотата на историята - тя беше себе си", разказва снахата на Бауършмидт.

(Превод: Йоана Кръстева)

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица