Жена осъди застраховател, не признавал участието й в катастрофа и травмите й

Пострадала при катастрофа осъди застраховател, отказал да я обезщети, след като лекарите установили счупване на ребрата й чак 45 дни след инцидента, а полицията не вписала името й при произшествието, нито отбелязала, че има пострадали.

Със свидетели и документи 70-годишната жена от Търговище доказала, че е била в катастрофиралата кола, както и последвалите здравословни проблеми, които продължавали. Така застрахователят й дължи близо 13 000 лева.

Пътният инцидент е станал на 26 декември миналата година в района на котелското село Тича в посока Омуртаг. Жената пътувала с още трима в разградски „Форд Мондео” със застраховка „Гражданска отговорност”. Компанията се прибирала от Бургас, където гостували. Водачът С.Х. загубил контрол и се блъснал в „Хонда”.

Най-тежко пострадала възрастната жена. Била извикана полиция и линейка, но ранената отказала да я карат в Котел. Извикали кола от Търговище и тя отишла в местния Център за спешна помощ. Там установили счупване на китката, контузия на гръдния кош и проблеми с дишането, рана на крака, коланна травма, започваща от дясното рамо и други. Правили й изследвания и рентгенови снимки, но не хванали счупването на ребрата. Жената продължила да се оплаква от болки в дясната гръдна половина, затруднено и отслабено дишане. Накрая установили, че имала и две счупени ребра. Три месеца след инцидента непрекъснато била на болкоуспокояващи. В резултат на катастрофата  изпитвала силен стрес, а раната на лявата подбедрица още била отворена. Счупената ръка пък била отточна и болезнена, като страданията продължавали и към момента.

Експерт заявил пред съда в Търговище, че контузията на гръдния кош е от поставен предпазен колан. Според него най-трудни за разчитане били рентгеновите снимки на гръден кош „и даже и рентгенолозите или лекари без специалност трудно могат да се справят”. Вещото лице заявило, че счупването на  V и VІ ребро може да се установи дори 5-6 месеца след това, щом продължавали болките и проблемите с дишането..

Съдът категорично е потвърдил и оспореното от застрахователя участие на жената в катастрофата, ползвайки свидетели и фиша от спешна помощ от Котел, където били записани имената и оплакванията й.

На тази база Районният съд в Търговище постанови застрахователната компания да плати на пострадалата жена 12 000 лева обезщетение за неимуществените вреди, вследствие на телесни увреждания. Тя й дължи и 970 лева за разходите за адвокат, съдебни такса и експертиза.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право