Жена осъди община Варна заради поразено око

Община Варна трябва да плати 24 900 лв. на млада жена, загубила частично зрението на лявото си око при нелеп инцидент, станал през 2017 г. навръх Деня на Варна - 15 август. Това постанови Варненският районен съд, който уважи иска на 27-годишна компютърна операторка да бъде обезщетена за претърпените болки и страдания.

В празничната вечер върху нея паднал неизгорял фойерверк, става ясно от материалите по делото. Пострадалата и нейна близка отишли на Морска гара да гледат концерта на открито, който по традиция приключва с илюминации малко преди полунощ. Щом красивите фойерверки окъпали нощното небе, приятелките започнали да снимат с мобилните си телефони подобно на мнозина други присъстващи на шоуто. Внезапно младата жена усетила силен удар в лявото око, от който главата й отскочила назад. По лицето й шурнала кръв, не виждала нищо, изпитвала силна болка и изпаднала в паника. Приятелката й промила окото с минерална вода, а после викнала Бърза помощ. Линейка откарала окървавената шокирана жена в Очна болница. След обстоен преглед дежурната лекарка й обяснила, че в окото са попаднали чужди тела и барут. На следващия ден изследвания установили голям кръвоизлив, разкъсвания на ретината, ириса и роговицата. След седмица в болница жената била изписана с едва 10% зрителна острота в засегнатото око. Месеци по-късно процентът се увеличил до 40 на сто, но според заключението на вещо лице е имало реален риск пострадалата да ослепее тотално. Според съдебно-психиатрична експертиза след инцидента тя развила остър стрес, а месеци по-късно продължавала да страда от тревожно-депресивно разстройство.

Това е първият инцидент по време на градска заря във Варна. През последните години на 15 август ракети за илюминациите се изстрелват от зоната на пристанището и от кея на Военноморската база. Използваните през 2017 г. изделия са били китайски, но са имали нужните сертификати. Въпреки че сценарият за шоуто е бил съгласуван с редица институции, от небето наистина е паднал нeизгорял фойерверк, който е поразил окото на ищцата, приеха районните магистрати. Решението им може да се обжалва в 2-седмичен срок пред Варненския окръжен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право