Жените бият мъжете с 3:2 по доверие

„Воля” на Марешки остава без субсидия - партията не минава 1 процент

Жените във властта са по-харесвани отколкото мъжете. Това става ясно от проучване на обществените нагласи в България за месец декември, направено от Центъра за анализи и маркетинг. Резултатите от допитването между 821 пълнолетни граждани в страната беше представено вчера от директора на Центъра Юлий Павлов. Повече от любопитно изглежда последната рейтинговата класация топ 5 на политиците у нас. На челните места са президентът Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов и вицепрезидентът Илиана Йотова. От Центъра за анализи и маркетинг отбелязаха специално, че Манолова е натрупала много позитиви през последните месеци и изненадващо хората сами са я предлагали като отговор. „Това реално е личността с второ по величина доверие. В топ 5 има 3 жени, като женската част е силно изразена, обясни Юлий Павлов.

0203_1_201923

Като цяло се вижда, че при политиците рейтингът е нарастнал. Има леко подобрение в доверието през последната половин година. Няма обаче намаление на недоверието. Лидерът на БСП Корнелия Нинова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов са в първата десятка на политиците, към които хората имат доверие. Последните места в скалата на доверие заемат съответно Атанас Атанасов, Костадин Проданов, Димитър Делчев и Христо Иванов.

Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ отново щяха да са първа политическа сила, категорични са от Центъра за анализи и маркетинг. На въпрос "За кого щяхте да гласувате, ако парламентарните избори бяха днес", най-голям процент от запитаните отговарят: ГЕРБ – 25,9%. На второ място се нарежда БСП с 22,4%, следвана от ДПС – 5,1%, Обединени патриоти – 4,4%. Под прага за влизане в народното събрание от 4 процента остават Реформаторския блок – 3,1%, Да, България – 1,2 % и "Воля" – 0,8%. Така формацията на Веселин Марешки би останала даже без партийна субсидия, защото не минава изискуемия праг от 1 процент, над който се полагат средства на формациите извън парламента. 16,6 процента от анкетираните в проучването отговарят, че няма да гласуват. А 14,2 процента с „не съм решил за кого ще гласувам“. Отговорът „не подкрепям никого“ са посочили 2,7 процента от участвалите в проучването.

Най-висок рейтинг сред институциите има президентството – 64 процента. Армията е с доверие от 45,8 процента, а полицията – с 38,4 процента. На четвърта позиция с 33,7 процента е правителството, а арламентът се ползва с одобрението на 27,4 процента.

Макар и извън политическите институции, Българската православна църква е посочена с отговор за доверие от 52,2 процента от анкетираните.

ПРОБЛЕМ

Корупцията във властта влезе в челна петица

Засиленото говорене във връзка с предстоящото приемане на закона срещу корупцията е повишило вниманието на обществото към корупцията по високите етажи на властта. Това става ясно от анализа на Центъра за анализ и маркетинг. Изследването е самофинансирано от организацията. Анкетираните са питани да посочат до три проблема в страната.

Традиционно най-висок процент - над 50 на сто като проблем за българите са посочени ниските доходи, безработицата, здравеопазването. Но на четвърта позиция за пръв път се очертава точно корупцията във властта. До сега всекидневната корупция е била сочена в по-високи проценти, докато в момента нейното ниво е на 20,3%. Проблемът с бежанците вълнуват под 10 процента от анкетираните. Демографската криза е посочена като отговор за 17,8 души. Едва 12 процента е събрала съдебната система. За проблем в образованието говорят 15,8%.

ЗА ПРИМЕР

Кабинетът с 6 отличници

Шестима отличници се очертават сред министрите в кабинета „Борисов 3“, става ясно от отговора на въпроса „Кой от министрите ви направи най-силно положително впечатление?“. Специално е отбелязано, че въпросът е задаван към анкетираните в свободна форма. Най-одобряван е вицепремиерът Томислав Дончев. Веднага след него е министърът на европредседателството Лиляна Павлова.

Финансовият министър Владислав Горанов и спортния министър Красен Кралев също са сред харесваните членове на правителството. В първите 6 позиции са и двамата силови министри – вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и МВР-министърът Валентин Радев. Списъкът с проценти одобрение продължава надолу с външния министър Екатерина Захариева, земеделския министър Румен Порожанов и новия здравен министър Кирил Ананиев.

На въпрос от проучването „Кой от министрите прави най-много гафове?“, вицепремиерът Валери Симеонов е получил най-много проценти – 19,1. Отговор „всички“ са посочили 6,9 процента.

Правосъдният министър Цецка Цачева е 2,1 процента в отговора за гафовете. А Красимир Вълчев, министърът на образованието – 1,1 процента.

В проучването е засегнато и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. На въпроса "Какво очаквате от Българското европредседателство?", близо половината – 24, 4% не дават отговор. "Нищо" са отговорили 23,4%. Положителните очаквания са свързани с отговори като по-добър имидж, инвестиции, еврофондове, ще се спре корупцията, ще се увеличат работните места, доходите.

Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг

Вотът на недоверие няма шанс

- Господин Павлов, точно след началото на европредседателството ни от БСП и ДПС внасят вот на недоверие към правителството – може ли да успеят?

- Вотът на недоверие не е свързан със ситуацията в страната, а е свързан със съотношенията на силите в парламента и няма никакъв шанс да успее.

- Смятате ли, че опозицията умишлено изчаква старта на председателството на ЕС, за да постави дебата за корупцията в пленарна зала?

- Всяка опозиция периодично трябва да внася вотове на недоверие. При засилената театралност на този политически сезон, аз даже съм учуден, че толкова късно се внася.

- Как гледате на периодичното артикулиране на тезата за предсрочни избори?

- Чисто аритметично вотът на недоверие не може да мине – опозицията няма откъде да ги събере 121 депутати. А надеждата, че някои от управляващите депутати ще реже клона, на който седи, е много наивна.

- Засилва ли се вътрешнопартийната опозиция срещу лидера на БСП Корнелия Нинова?

- Корнелия Kинова направи някои не безспорни промени в устава, наложи ги силово и естествено имаше отстранени хора с недостатъчно основание като Георги Гергов, например. Гергов продължава да се ползва с високо доверие в пловдивската организация на БСП. Красимир Янков също има високо доверие във варненската организация..тя просто си създаде прекалено много фронтове, но това е нейния стил на работа. Но както се вижда и от последното ни изследване, това не й се отразява негативно, даже рейтингът й бележи известно повишение.

- Коментирахте тенденции към оформяне на двуполюсен партиен модел – доколко той би бил добър за България?

- Това е повече теоретичен спор. Той още в този парламент е факт – имаме първата и второта политическа сила, които заедно имат конституционно мнозинство. А ако изборите бяха сега, то щеше да е още по-голямо дори. Но до изборите има още вного време. Със сигурност няма да има по време на европредседателството, а и скоро след него. При липсата на достатъчна опозиция е много по-вероятно този парламент да си изкара докрай мандата. Може да има правителствени промени, но парламентът вероятно ще си изкара до край мандата.

Нова смяна

„Леге” настъпва към „Позитано”

Нови имена от градската организация на БСП-София вече са с национален рейтинг и се разпознават в цялата страна като част от ключовите социалисти. Председателят на градската организация на БСП-София Калоян Паргов и зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев, който също е кадър на „Леге“, вече са разпознаваеми личности и доверието към тях нарасна в национален мащаб. Това сочи още анализът на Центъра за анализи и маркетинг. Докато през месец март Паргов има 9,2 процента доверие към 46.7 процента недоверие, през декември месец доверието към него е 19,1 процента към 44,7 процента недоверие. Жельо Бойчев има 10,4 процента доверие към 47,6 процента недоверие през март 2017 година. През декември доверието към него е 21,5 процента към 50,2 процента недоверие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика