Жените в Япония

Бъдещето на Императорското семейство

Кой да наследи Трона на хризантемата

Дългосрочното оцеляване на най-старата монархия в света е в ръцете на едно момче, още в ученическа възраст. Настоящият император на Япония абдикира и в страната отново бяха подновени призивите за промяна на законодателството,което забранява на жените да наследяват трона. 12-годишният Хисахито, синът на коронования принц Акишино, ще стане втори по ред за унаследяване Трона на хризантемата, когато по-големият брат на баща му – Нарухито, наследи трона от настоящия император Акихито, който се оттегля на 1 май. Акишино ще бъде пръв по ред, но той вече е на 53 години. „Цялото бъдеще на императорското семейство зависи от едно малко момче – това означава, че то трябва да остане здраво и да изяви желание да се ожени и да има деца“, посочва Бен-Ами Шилони, професор по японски език в Еврейския университет в Йерусалим.

Консервативна и патриархална Япония изключва жените, които съставляват 13 от общо 18-те членове на императорското семейство – от наследяването на трона. Но не винаги е било така. Императрици са управлявали Япония по различно време през различни векове, докато не е въведена забраната през 1889 година. „От съвременна гледна точка е интересно да се замислим как приносът към историята на японските императрици в миналото в момента е толкова подценяван“, посочва историкът от университета в Мичиган Хитоми Тономура. „Но определено да пренебрегваш тези жени или да интерпретираш ролята им като „временно заемащи поста“ между двама мъже императори – така японското общество показва, че няма никакво историческо въображение за това какво може и какво всъщност е една жена“.

Едва 10 процента от политиците в японската Камара на представителите са жени, показват данните, публикувани в началото на тази година – което е един от най-лошите дисбаланси по отношение на половото равенство в областта на политиката в световен мащаб. В Япония все още са широко разпространени несъзнателните полови пристрастия и неотменните мъжки права. И въпреки наследството от силни жени управници, перспективата за подобен съвременен еквивалент остава доста далечна без значителни промени по отношение на равенството между половете.

С големи съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения