Жените изравниха мъжете по евротитли от едно първенство в бокса

Жените ни изравниха мъжете за най-много спечелени титли от едно европейско първенство по бокс. Шампионатът в София се превърна в най-успешния от 15 години насам за България. През 2001-ва под ръководството на Ангел Ангелов мъжкият ни тим заслужи 3 златни отличия - на Даниел Петров, Серафим Тодоров и Свилен Русинов. Сега този рекорд бе достигнат и от жените, водени от Фикрет Ереджебов. За първи път в кариерата си на европейския връх стъпиха Станимира Петрова (54 кг), Деница Елисеева (57 кг) и Севда Асенова (48 кг). Преди тях само Стойка Петрова бе печелила злато.

За да бъде пълен родният триумф наша представителка беше коронясана и за най-добрата състезателка на първенството. Престижната купа вдигна световната шампионка от 2014-та Станимира Петрова.

„За това мечтаех преди състезанието - призна националката, която е и посланик на Международната федерация (АИБА) за женски бокс по света. - Голямо признание за мен, тъй като оценката е за моята игра на самия турнир.”

А зад подобни успехи стои и сериозната заслуга на треньорския щаб. От 5 месеца Станимира тренира при Борислав Георгиев в „Локомотив” (Сф), който промени тактиката и стила й на боксиране. Националката се връща и в своята категория до 54 кг, след като на олимпиадата претърпя провал при 51-килограмовите.

„Предишната категория бе изтезание за мен, сега вече се чувствам на мястото си - продължава Станимира. - Когато излизах на ринга в София, резултатът не ме интересуваше толкова. Исках да играя красив бокс, да зарадвам публиката, съотборниците и моя треньор.”

Другите две шампионки също сътвориха геройство, като освен с класни съпернички трябваше да стиснат зъби и да се справят със сериозни травми. Севда Асенова е със съмнение за скъсан менискус още преди шампионата, а в навечерието на полуфинала с рускинята Пингина вдигна висока температура и е на системи. Тя обаче загърбва здравословните проблеми, преследвайки мечтата си да покори европейския връх, след като на два пъти остава в подножието - втора.

Деница Елисеева пък се връща в големия бокс, и то с титла, след тежка операция през януари.

Деница Елисееца тренира и възпитава малчугани

Шампионка работи като детска учителка

Европейската шампионка Деница Елисеева съчетава тренировките с работата си в... детска градина. Завършила е педагогика в Софийския университет. Залавя се с майсторството на кожените ръкавици още като студентка. Харесва й много. И до днес съчетава работата с хобито. В началото на годината кариерата на 35-годишната Деница е на кръстопът, след като получава тежка травма. Подлага се и на операция. „Бях на легло, мускулът ми на крака бе атрофирал - признава тя. - Щастлива съм, че изобщо се върнах на ринга.”

През месец май Елисеева заслужи и бронз на световното в Астана. А сериозна заслуга за нейните успехи има кубинецът Жоел Арате. „Намерих точния треньор - признава шампионката. - Той ми обърна такова внимание, което не бях получавала от никой друг.”

Треньорите:

Скоро няма да има тайни за Станимира

„За Станимира до една година няма да има тайни в бокса - заяви личният треньор на шампионката Борислав Георгиев. - Преди само докосваше съперничките, сякаш играеше таекуондо, а не бокс. Сега заложихме на агресията, на силата на удара, вдигнахме ръцете високо горе...

Нямах съмнение, че ще стане шампионка, и тя го направи по най-убедителния начин. Това беше категорията с най-много титулувани състезателки, а азерката на финала е една от най-добрите в света. Променихме и тактиката, трябваше да предизвиква съперничките да я атакуват. Определиха Станимира за най-добра на първенството, което е оценка за нашата петмесечна работа. Амбицирани сме през 2018-а, когато са следващите първенства, тя да защити и световната, и европейската си титла.“

Дисциплинирани са, но и своенравни

„С жените се работи трудно - заяви старши треньорът Фикрет Ереджебов, който вече година е начело на тима. - Много са дисциплинирани и изпълнителни. Никога не съм ги чул да мрънкат. Но и са своенравни, обиждат се. Много е важно да намериш правилния подход към тях, психологически да ги предразположиш в тежък спорт като бокса. Едва тогава можеш да очакваш успех. Повече не можехме и да искаме - от 6 състезателки - 3 финалистки и 3 титли. Трите дебютантки също се представиха достойно. Благодаря на министър Красен Кралев, на президента на федерацията ни Красимир Инински, че ни осигуриха всичко необходимо, за да се подготвим добре.”

На снимките:

Станимира Петрова бе обявена и за най-добра състезателка на европейското в София.

Деница Елисеева получава поздравления от президента на федерацията Красимир Инински.

Севда Асенова (в синьо) стигна до титлата въпреки здравословните си пробеми.

Снимка БОНЧУК АНДОНОВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт