Жените на Балканите и домашното насилие

Двама мъже убиха съпругите си в центрове за социални грижи в Белград

В Албания от януари до септември полицията е регистрирала близо 3000 случая

В тайно убежище в Белград Александра описва насилието, на което я подложил партньорът й. Подобно на много жени в балканския регион, тя се мъчи да получи помощ от властите. „Един полицай заяви, че не вижда никакви доказателства за малтретиране и че той не е нито лекар, нито психолог, така че не може да ми помогне“, каза 33-годишната сръбска майка пред АФП.

„Вашата дума е против думата му, няма какво да направите“, спомня си тя думите на полицая. Преди Международния ден за премахване на насилието срещу жените, който бе в събота, 25 ноември, активистите предупреждават, че бичът на домашното насилие остава дълбоко вкоренен на Балканите и че не се прави достатъчно, за да бъде спряна тази практика. „Полицията реагира бавно и недостатъчно, но най-лошото е със съдебната система, която е много бавна. Съдиите не са достатъчно чувствителни към проблема с домашното насилие“, каза Весна Станоевич, която се занимава с убежището за жертви на посегателства в Белград.

Александра, чието име е променено, за да защити нейната самоличност, в крайна сметка получи помощ, след като обяви, че ще повдигне обвинения, а социалните служби я изпратиха заедно с бебето й в убежището. Но други не са имали такъв късмет. В рамките на една седмица през юли тази година двама мъже убиха съпругите си в центрове за социални грижи в Белград, което предизвика призиви за спешни мерки за справяне с това насилие. Един мъж преби жена си до смърт с камък пред техните трима сина, което се случило, когато той за първи път видял семейството си след като излязъл от затвора. Няколко дни по-късно мъж уби съпругата си с хладно оръжие и удуши техния четиригодишен син, а междувременно рани трима социални служители, опитали се да го спрат. От юни нов сръбски закон предвижда наказания за властите, които не се намесват успешно при случаи на домашно насилие, но активисти казват, че полицаите нямат почти никаква подготовка за действия при такива случаи и съдебните процедури все още са твърде бавни.

Според сръбската мрежа „Жени срещу насилието, коалиция от неправителствени организации“ 33 жени са били убити миналата година в страната с население около седем милиона души от злонамерени партньори или членове на семейството от мъжки пол. От босненското министерство за правата на човека казват, че повече от половината жени и момичета на възраст над 15 години са били жертви на някаква форма на насилие. Близо 70% от жените са преживели домашно насилие в Косово, сочи анкета на Косовската женска мрежа от 2015 г. А в Албания от януари до септември полицията е регистрирала близо 3000 случая на домашно насилие и е издала 1643 заповеди за защита при население от 2,8 милиона души. В тези страни активистите казват, че вярват, че истинската степен на злодеянията не е известна поради недостатъчно докладване на инцидентите поради липсата на подкрепа и осведоменост.

„Малцинствата в Албания днес са все още до голяма степен повлияни от патриархалния модел, поставящ мъжа в позиция на господство над покорната жена“, каза Ана Ручи от Refleksione, женска асоциация в Тирана. Женските групи в страните от бивша Югославия твърдят, че бедността и травмата от Балканските войни през 90-те години също са подхранвали домашното насилие в региона. През май Европейският съюз определи насилието срещу жените като „един от най-големите социални въпроси“ на Балканите, като стартира с Агенцията на ООН за жените проект за повишаване на осведомеността по въпроса и овластяване на жените и момичетата. Миналата година се разпространяваше онлайн видео на момиче в град Раховец, западно Косово, което беше ритано и влачено близо до гимназията - докато тя беше доведена до състояние да не може да ходи - от чичо си, който е учител в училището. Местните полицейски служители омаловажиха инцидента и главният учител каза, че това е семеен въпрос. „Косовското общество през годините е приело употребата на домашно насилие като форма на образование и дисциплиниране за децата“, казват от Косовската женска мрежа - група от правозащитни организации.

Подобни притеснения се изразяват в Албания, където от месеци Мерита Доци се страхува да напусне дома си в западния град Фуше-Круйе. Тя отивала на работа в началото на юли, когато бившият й съпруг се появил зад гърба й и започнал да я бие с парче арматура, каза тя пред АФП, показвайки синините по главата и тялото си. Цялата в кръв, успяла да стигне до най-близкия полицейски участък и била откарана в спешното отделение. Въпреки започването на съдебно дело срещу укриващия се бивш съпруг и издаването на четири заповеди за защита от властите, тя каза, че не е получила никаква сигурност.

През август албанският съдия и майка на три деца Филдез Хафизи беше убита от бившия си съпруг, въпреки че беше призовала полицията и съдебните власти за помощ. „Смъртта на една съдийка, която знае всички инструменти на закона, но не може да ги използва за защита на живота си, е обезкуражаващо за жените, които не познават закона“, каза Вьолца Меце, адвокат по човешките права.

В убежището в Белград Доци и синът й се редуват да пазят през нощта, и до вратата държат брадва, в случай, че бившият й мъж се опита да се върне, за да я убие. „Все още съм заплашена и няма полиция, няма съд, няма прокуратура, никой не прави нищо. Кога ще се намесят, когато съм мъртва ли?“, пита тя.

(БГНЕС)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи