Жените пият вече почти колкото мъжете

Жените вече пият толкова много, че почти се изравняват с мъжете по алкохолни проблеми, сочи световно проучване, цитирано от "Индипендънт".

Учените откриват, че сред хората, родени между 1891 и 1910 г., вероятността мъжете да имат алкохолна зависимост е три пъти по-голяма от тази жените да са пристрастени към алкохола. Но при мъжете, родени между 1991 и 2000 г., вероятността да имат проблем с пиенето повече от жените е само 1,2 пъти по-голяма.

Те са открили, че различията между половете са намалели през последния век, особено сред тези родени след 1966 г. "Употребата на алкохол и болестите, които той причинява, в исторически план са били разглеждани като феномен, който се наблюдава при мъжете. Настоящите проучвания поставят това предположение под въпрос и разкриват, че младите жени трябва да са обектът на усилията за намаляване количеството на използваната субстанция и спохождащите вреди. Съществените промени в половото разпределяне на алкохолната употреба изискват премисляне на ефективните здравни политики и превантивни стратегии за борба със социалните загуби, свързани с употребата", казват учените.

Болестите, които са причинени от  алкохола, са довели до 5 милиона смъртни случая в световен мащаб през 2010 г. и са отговорни за 161 милиона години загубен живот.

Според проучването разликата между количеството, което консумират мъжете и жените, нивото на проблемна употреба на алкохол и броят на последвалите заболявания са намалели през последния век, особено след 60-те години на ХХ в.

"Като цяло половото съотношението за каквото и да е алкохолна употреба е намалявало с 4,2% с всяка следваща пета година между 1891 и 2000 г. Въпреки това този темп на изменение е 1,2% за поколенията, родени от 1891 до 1966 г., и 10,1% за тези между 1966 и 2000 г.", твърдят учените.

Учените отбелязват, че най-младите, участвали в проучването, са били само на 15 години и казват, че трябва да фокусират проучването върху особеностите в употребата на алкохол при подрастващите и младите хора. "Имайки предвид, че тази млада група сравнително отскоро употребява алкохол, тези открития подчертават важността от проследяване на употребата на алкохол при младите мъже и жени в тяхното остаряване," смятат изследователите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини