Жертвите на земетресението в Индонезия достигнаха 164 души

земетресение, Индонезия

Жертвите на земетресението в Индонезия достигнаха 164 души, предава AFP.

Жертвите от опустошителното земетресение на индонезийския остров Ломбок надминаха 160 души, като властите спешно призоваха за лекарства, храна и чиста вода за около 156 000 души, разселени от бедствието.

Много изплашени селяни се настаняват в палатки или под брезенти, разпънати по пътища или в пресушени оризови полета. Създадени са импровизирани медицински съоръжения за лечение на ранените.

Обитателите на някои лагери казват, че се изчерпва храната, докато други страдат от психологическата травма след силното земетресение, което удари само една седмица, след като предишен трус на острова доведе до смъртта на 17 души.

"Загиналите достигат до 164 души с най-малко 1400 сериозно ранени и 156 000 разселени", заяви говорителят на националната агенция за бедствия Сутопо Първо Нугрохо.

Десетки хиляди домове, търговки обекти и джамии бяха сринати от земетресението, което стана в неделя.

Местните власти, международните благотворителни групи и централното правителство започнаха да организират осигуряването на помощ, но разрушените пътища забавят усилията за достигане до оцелелите в планините в северната част на Ломбок, където беше епицентъра на земетресението.

"Все още очакваме оценки от някои от най-отдалечените райони в северната част на острова, но вече е ясно, че земетресението в неделя беше изключително разрушително", каза Кристофър Раси, ръководител на екип за оценка на Червения кръст на Ломбок в изявление.

Той изчислява, че 75% от къщите са повредени в някои села в източната и в северната част на Ломбок.

"Все още има известни хора, до които не е достигнала хуманитарната помощ, особено в северната и западната част на острова", коментира Нугрохо четвъртък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят