Разбилият се експериментален самолет "Зодиак" край Оризари се е пробвал да направи тоно

Жертвите са 18-годишно момче и пилотът на 42 г.

Експериментален самолет „Зодиак” се разби край пловдивското село Оризари около 10,20 часа тази сутрин и на място загинаха 42-годишният пилот и 18-годишно момче. Самолетът е трябвало да извърши полет над стадиона в селото като поздрав към участниците в планираното състезание с дронове.

Според организаторката на състезанието Пенка Гарабетова загиналите са Стефан Василски и Валентин Аламански. Очевидци твърдят, че крилото на самолета се е отчупило и паднало да опит да бъде направена фигурата от пилотажа тоно. След това самолетът се ударил в дърво и паднал на брега на „Марица”.

„Задържахме състезанието, защото първата награда в свободния стил беше осигурена от пилота, който загина, и беше 15-минутен полет с двуместен моторен самолет. Никой не е летял, състезанието не беше започнало, чакахме самолетът да мине над стадиона и да поздрави всички състезатели и да започнем. Само че се случи нещастие, крилото се откъсна и самолетът се разби. Обадихме се на телефон 112, двамата пилоти са загинали за съжаление. Те са Стефан Василски и Валентин Аламански. Василски е опитен пилот, има документ за лекомоторна авиация, летял е много, има много часове полети”, разказа Гарабетова.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България