Жертвите на Холокоста почетоха край Дунав в Лом

74 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война отбелязаха Посолството на Израел, Министерския съвет, община Лом, Организацията на евреите „Шалом“ и представители на еврейската общност в Лом. На брега на Дунав, пред мемориала на депортираните жертви на Холокоста, венци поднесоха Посланикът на Държавата Израел Нейно превъзходителство Ирит Лилиан, кметът на Община Лом Пенка Пенкова, представители на Организацията на евреите „Шалом“ от София и Лом.

Цветя бяха положени и от името на министър-председателя проф. Огнян Герджиков, Министерския съвет, и Министерството на външните работи. Преди церемонията бе прочетена молитва и с едноминутно мълчание бе отдадена почит към паметта на жертвите. Мемориалът в Лом е издигнат край мястото, откъдето в края на март 1943 г. 4219 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, заминават с 4 кораба към нацистките лагери на смъртта.

Жителите на Лом помагат на откъснатите от домовете си хора с храна, лекарства, дрехи и добри думи. От депортираните през Лом оцеляват само около 100 души. Общо над 11 000 евреи са изпратени през България към концентрационните лагери, но протестите на българския народ, църква, политици и творци спасяват близо 50 000 български евреи, напомня мраморният знак в Лом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони