Жертви и разруха на Карибите след Ирма (ИНФОГРАФИКА)

Барбуда остана под вода, Сен Мартен - без летище

Ураганът Ирма предизвика невиждани опустошения на Карибите, като множество сгради и причини смъртта на поне 10 души, предаде Би Би Си. Малкия остров Барбуда с население от 1800 души е непригоден за живот, а Сен Мартен е почти напълно опустошен.

22-100

Ирма, сочен за най-мощната буря от век, вчера се намираше северно от Доминиканската република и се насочваше към британската отвъдморска територия Търкс и Кайкос със скорост на вятъра от 285 км/ч.

„Свидетели сме на абсолютно опустошение, островът (Барбуда) буквално е под вода, а половината му жители останаха без дом“, заяви премиерът на Антигуа и Барбуда Гастон Браун и допълни, че щетите са в размер на поне $100 млн. Той допълни, че Ирма е подминала о. Антигуа и не е нанесла щети там.

Сериозно е пострадал и френско-холандският остров Свети Мартин, който остана без ток при преминаването на урагана, който засегнал 95 на сто от сградите. На него се намира и третото по големина летище на Карибите, което е частично разрушено и не функционира.

22-11

В Пуерто Рико повече от половината от 3-милионното население вчера също остана без електричество заради проливни дъждове и силни ветрове. Засегнати от вихрушката бяха и Британските Вирджински острови и о. Ангила, където е загинал поне един човек. Вчера за урагана се подготвяше и Куба. Очаква се в началото на уикенда Ирма да връхлети Флорида, където бе обявено извънредно положение и тече мащабна евакуация. Вероятно ще бъдат изключени и две атомни електроцентрали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка