Живакът в Москва падна до -30°, обилeн снеговалеж затвори Босфора

През изминалата нощ температурите в Москва и околностите й спаднаха до минус 29,8 градуса по Целзий Нощта на Рождество Христово бе най-мразовитата в мегаполиса от началото на тази зима, предаде ТАСС. Руската православна църква празнува Коледа на 7 януари.

През 21 век три пъти в нощта на Рождество Христово температурите са падали под минус 20 градуса /2002, 2003 и 2015 г./ През 2015 г. температурите на 6 срещу 7 януари бяха минус 20,4 градуса по Целзий, а през 2003 г. - минус 26 градуса по Целзий. Рекордът за най-мразовита Коледа в Москва се държи от 1891 г., когато бяха отчетени минус 34,8 градуса по Целзий. Най-топлата Коледа пък беше през 2007 г., когато бяха регистрирани максималните 3,5 градуса по Целзий.

В Санкт Петербург тази нощ бяха отчетени минус 24 градуса по Целзий. Студът взе една жертва в града.

В Истанбул спряха движението на морските съдове през Босфора в двете посоки заради недостатъчна видимост.

Спряно е движението и на пътническите кораби между азиатския и европейския бряг на мегаполиса, към Принцовите острови, Ялова и Бурса. От снощи в града вали обилен сняг, като на места снежната покривка достигна до около 40 сантиметра. Необичайната за Истанбул сурова зима и обилен снеговалеж скова мегаполиса и причини хаос в трафика.

Поради обледеняването на самолетните писти поради обилния снеговалеж, който продължава от снощи насам, са били отменени 610 полета по международните и вътрешните линии от международното летище "Ататюрк" на европейския бряг на мегаполиса. 76 самолета са били отклонени към други летища. От другото летище на Истанбул "Сабиха Гьокчен", на аизатския бряг на мегаполиса, са отменени 192 полета по международните и вътрешните линии. От авиокомпанията "Търкиш еърлайнз" предупреждават пътниците да се информират предварително за полетите от сайта на авиолиниите.

Десет души станаха жертви на студа в Полша през последните два два дни, когато температурите паднаха до минус 20 градуса. През уикенда се очаква ниските температури да се задържат. Полицията призова поляците да бъдат бдителни и да подават сигнали за хора, заплашени от измръзване. От началото на ноември досега в Полша от хипотермия са починали 53 души. Студената вълна връхлетя страната в нощта на сряда срещу четвъртък.

Източнк: БНТ, БНР, БТА

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа