„Жива“ вода на промоция за 22 лева литъра

Шарлатани продават по интернет лек за очи от безплатния минерален извор в шуменската община Върбица

“Жива” вода от общодостъпния извор в шуменската община Върбица се продава от лечителски сайт. Това открили с огромна изненада служители в кметството и са пуснали известие във фейсбук, че всеки може да си налее от лековитата вода, без да плаща и стотинка.

В сайта лекът за очи се продава за “солените” 18 лв. за половин литър. Търговецът, някой си Никола, е определил 22 лв. за литър. Освен това той пуска и “промоция” - два литра за 26 лв.

Репортер на “Труд” се свърза на посочения телефон с доставчика, който обясни, че всяка неделя ходи до извора за вода и може да прати бутилка по куриер. Не обработва водата, за да не й придава някакви допълнителни качества. На въпроса как трябва да се ползва, веднага дава съвет – “Капе се в очите, изплаквате се с нея или се мажете около очите”.

Чудеса, твърди доставчикът не могат да се очакват, но имал редовен клиент, който е доволен. Водата е подходяща за работещи на компютър, поддържа нормалната влажност, идеална е за носещи лещи.

“Всичко това е вярно, но водата от извора е достъпна безвъзмездно. По-добре е да се дойде на място, отколкото да се ползват неизвестни доставчици”, твърдят от община Върбица. Според справка на общинската служителка Красимира Христова измамата с продажба на безплатна лечебна вода се върти още от 2014 г.

В град Върбица, който е известен курортен център още от соца, има и втори извор, който лекува стомашно-чревни и бърбечни заболявания, полезен е и за хипертоници. И двата извора са каптирани, затапват с пръчки от хората, за да не се губи водата.

Легенда

Бивол открил изворите

Според легендата бивол, пуснат в Балкана, за да не умре пред очите на стопанина си, е открил лековития извор за стомашно-чревни заболявания. Един ден роми открили бивола жив и здрав да пасе край изворче и така тръгнала мълвата, че се е изцерил от лековитата вода.

Хората разказват, че кметът д-р Николай Блъсков е “виновник” за курортната слава на Върбица. През 40-те години на XX век той пръв изследва водата от т.нар. “барутно” изворче, както го наричали тогава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България