Живеем най-късо сред хората в ЕС

В богатите страни с хубава храна разполагат с 9 години повече от нас

От 1960 г. насам съществуването ни се е удължило с 5,5 години

Мъжете си отиват 7 г. по-рано от жените

Българите живеят най-късо сред хората в страните от ЕС. У нас средната продължителност на живота е 74,8 години, обявиха от европейската статистическа служба Евростат. Така се нареждаме на последно място в ЕС. Точно преди нас са Латвия (74,9 г.), Румъния (75,3 г.) и Литва (75,8 г.).

Навсякъде в Европа жените живеят по-дълго от мъжете. Като у нас разликата е точно седем години. Средната продължителност на живот на мъжете е 71,4 г., а на жените е 78,4 г.

С развитието на медицината през годините и подобряването на битовите услови животът на хората нараства. През 1960 г. средната продължителност на живота в България е била 69,3 г. За периода от тогава насам живеем средно с 5,5 години повече.

Най-дълго живеят хората в богатите страни, както и в тези, които са известни с хубавата си храна и по-спокойния начин на живот, показват данните на Евростат. В Европа най-дълъг е животът на хората в Швейцария и Лихтенщайн - средно по 83,7 години. След тях са Испания с 83,4 г. и Италия с 83,1 г. Хората в тези държави живеят с близо 9 години повече от нас.

Оказва се, че при изпълнение на плана за постепенно повишаване на пенсионната възраст у нас до 65 години за мъжете и жените, българите ще се радват на пенсията си малко повече от 10 г. (защото продължителността на живота продължава да расте). А в редица страни от ЕС хората ще взимат пенсия над 19 години, или близо два пъти по-дълго време.

Доходите в Швейцария и Лихтенщайн са едни от най-високите в Европа. В резултат мъжете там рядко се притесняват за плащането на сметки и издръжката на семейството и живеят най-дълго - средно по 81,6 години. На следващите места са мъжете в Исландия (81,1 г.), Норвегия (81 г.), Италия и Швеция (по 80,6 г.)

В Испания животът върви на по-бавни обороти отколкото в индустриално по-развитите страни. Съответно жените в Испания са на първо място по дълголетие - средно по 86,1 г. След тях са жените в Лихтенщайн (86 г.), Франция и Швейцария (по 85,6 г.) и Италия (85,2 г.).

Връзката между продължителността на живота и доходите се потвърждава и от данните на Евростат за най-бедните страни. Най-кратък в Европа е животът в Беларус (74,5 г.), Грузия (73,5 г.) и Украйна (73,3 г.), където доходите са по-ниски от тези в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България