Живодар Терзиев, БПГА: Газовият сектор се обръща към нови технологии

Опазването на климата обвързано с енергийният баланс

Визията на Европа за периода 2030-2050 г. е обвързана с опазването на климата, спестяването на въглеродни емисии, ВЕИ и това ще бъдат теми в контекста на енергийния баланс през следващото столетие. Колкото и да имаме сантиментално чувство към нефта и нефтопродуктите, от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) ще се обърнем с лице към новите технологии и алтернативите за мобилност, които вече чукат на нашата врата. Това заяви Живодар Терзиев, председател на БПГА пред БГНЕС.

Предстои въвеждането и прилагането на промени в законодателството, свързани с изменение на климата, енергийните спестявания и ВЕИ, обясни той.

По думите му най-доброто за сектора в момента е задействането на секторния Закон за горивата, който макар и браншови, и тежък е особено важен за правилното развитие и успешното функциониране на българския и в частност европейския пазар на горива.

Тази нормативна уредба обединява всички закони и наредби в страната, така че се създават предпоставки всички да бъдат равнопоставени, каза още Терзиев. Той допълни, че един от основните приоритети е консолидиране на сектора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика