Животът и смъртта на Рене Артоа

Allo Allo

 

Комедийният сериал остава един от най-успешните британски тв продукти

Рене Артоа бе един от най-иконичните комедийни персонажи в историята на британската телевизия. Отговорността за обичта към този образ от пародийния сериал “Ало, ало!” е на английския актьор Гордън Кей, който на 23 януари се раздели с живота на 75-годишна възраст. Смъртта му предизвика вълна от скръб и носталгия сред милионите зрители, които са избухвали в смях в продължение на 85-те епизода на сериала, в който Гордън Кей изигра централната роля.

Поредицата, излъчвана първоначално между 1982 и 1992 г., се превърна в един от най-успешните и култови телевизионни продукти на Би Би Си. През новия век “Ало, ало!” стигна и до българския ефир и бързо стана масивен хит сред широката публика. В продължение на години това бе един от най-популярните и обсъждани сериали в страната, а образът на Рене Артоа се превърна в попкултурен феномен.

Заслугата е както на изключително забавния сценарий, така и на качественото хумористично изпълнение на Гордън Кей. Действието в “Ало, ало!” се развива в окупираната от Третия райх Франция по време на Втората световна война и осмива фиктивни борци на Съпротивата, висши нацистки офицери и всякакви други исторически типажи. Събирателен пункт на този цветен пародиен ансамбъл от персонажи е кафене със съдържател Рене.

Образът на Гордън Кей рамкираше сериала и беше нещо като разказвал и предводител на публиката в наситения с исторически и любовни интриги сюжет. Той бе сърцето на “Ало, ало!”

Кей е роден в Хъдърсфилд, Великобритания, на 7 април 1941 г. като единствено дете на семейство от работническата класа. Дебютът му е в сапунената опера “Коронейшън стрийт”, последван от участия в комедийните сериали “Докато смъртта ни раздели”, It Ain't Half Hot Mum и Are You Being Served? През 1982 г. идва и ролята в “Ало, ало!”, която играе през следващите 10 години. Кей се снима във всичките 85 епизода на сериала, както и в сценичната адаптация по него.

Последната поява на Кей на екран бе в единичен епизод на “Ало, ало!”, заснет 13 години след края на сериала през 2007 г. Актьорът участваше и в комедийното предаване на Би Би Си “Револвер” през 2004 г.

Историята и феновете му ще го помнят като Рене Франсоа Артоа - собственик на “Кафе при Рене”, принуден да помага едновременно на германците и на Съпротивата, без да иска. Кодовото му име, с което се свързва с Лондон за предаване и приемане на съобщения, е “Нощен ястреб”. Въпреки че постоянно се съпротивлява и страхува, постепенно Рене става герой на Съпротивата и получава няколко медала, единият от които му е връчен лично от Чърчил.

Той е магнит за жените. Има романтични отношения с почти всички мацки, които имат нещо общо с кафенето му - Ивет, Мария, Мими, Дениз Ларок (водачка на комунистическата съпротива) и Луиз (също от комунистическата съпротива). Неговата голяма любов остава Ивет. Двамата искат да избягат заедно, но винаги нещо се обърква. В един от епизодите Рене бива разстрелян, но всъщност патроните са заменени с халосни и той остава невредим. След това той се представя за свой брат близнак, дошъл на неговото място - до края на сериала лейтенант Грубер, който също изпитва особена привързаност към Рене, така и не узнава истината и изпитва угризения, тъй като е ръководил разстрела му. Сериалът предлага изобилие от подобни пародийни ситуации.

През 1989 г. Гордън Кей написва книга за ролята си в “Ало, ало!”, която озаглавява “Рене и аз: Нещо като автобиография”. В нея той предоставя на читателя записки от своите преживявания през младежките си години на срамежлив гей с наднормено тегло.

През 1990 г. скеле пада върху главата на актьора и го ранява тежко. Десет седмици Гордън Кей е в кома, от която излиза и се възстановява успешно. Макар да не може да си спомни подробностите по случката, той до края на живота си има белег на челото, който му напомня за нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица