Животът и хората на Варна в уникални кадри

Като един цял и уникален фоторепортаж на събития ,случки, хора и съдби във Варна за последните няколко години изглежда наредената за първи път обща изложба на 7 майстори на обектива в ГХГ "Борис Георгиев". Ескпозицията включва най-ярките и запомнящи се снимки на фоторепортерите Любомир Бенковски, Красимир Делчев, Красимир Тодоров, Петър Петров, Румен Сарандев, Пламен Гутинов и Петко Момчилов.

Много от кадрите им, усетили и запечатали мига и образа, са обиколили националните и световни медии.Представени са 28 професионални фотоси с размери 50/70. На тях могат да се видят потапянето на самолета на Тодор Живков в морето край Варна, състезание по баскетбол на хора с увреждания, ритуалът на Йордановден и ваденето на кръста от замръзналите води, цветните фестивали в града.Има уникални кадри от трагичното наводнение в квартал "Аспарухово", посрещането на Джулая, ветроходите от престижната регата "Тол шипс", актьора Филип Аврамов, докато лови риба,а и изиграл главната роля в един от най-хубавите български филми"Бартер" с варненски сюжет.

Серията "Портретите от улицата", в която и момичето с най-тъжните очи при събаряне на ромските къщи в кв."Максуда", Зелената котка, която сензационно излезе в българските и британски медии, са сред затрогващите снимки за живота край морето. "Още от началото на ХХ век фотографията се смята за равностойното изкуство наред с останалите", припомни директорката на галерията Пламена Димитрова-Рачева. Първата обща фотоизложба беше осъществена с финансовата помощ на община Варна. Кметът Иван Портних, общински съветници, политици, журналисти и общественици се събраха на официалното откриване на артсъбитието. Експозицията остава отворена за посетители до 22 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини