Животът на Земята се измени заради климатичните промени, обявиха учени

Учени предупреждават, че животът на Земята вече е променен от затоплящият се климат, съобщава AFP.

Учени откриха, че 82% от ключовите екологични процеси, включително генетичното разнообразие и миграционните процеси, са повлияни от глобалното затопляне.

Тези ефекти засягат земята, океаните и сладководните ареали. "Имаме доказателства, че влиянието се усеща дори при покачване на температурата само с 1ºC", казва ръководителят на изследването Брет Чефърс, член на Международен съюз за защита на природата (IUCN) и преподавател в Университета на Флорида.

"Тези индивидуални генни промени засягат физиологията на видовете - променят размера на тялото, видовете се преселват в коренно различни ареали. Тези промени ще засегнат хората и ще причинят бум на болестите, недобра реколта и ще заплашат продоволствената сигурност", казват експертите.

Учените са анализирали 94 екологични процеса. Те предупреждават, че колкото повече се променят екосистемите, толкова по-малко вероятно е природата да се пребори с неблагоприятния ефект на климатичните промени. Например, болните гори не биха могли вече да поглъщат въглеродния диоксид.

Повишаването на температурата на океаните ще доведе до наводнения, повишение да нивото на океаните и моретата, а циклоните ще се влошат.

Хората разчитат на здрави екосистеми за храна и чиста вода - колкото повече се променя околната среда, толкова повече живота на хората ще е в риск.

"Ние сме просто потресени от нивото на промяна, което наблюдаваме, което много от учените не очаквахме да стане с десетилетия", каза Джеймс Уотсън - член на IUCN и групата за специалисти по климатичните промени. "Ако не действаме бързо, за да намалим вредните емисии, вероятно е всяка екосистема на Земята ще се промени фундаментално".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини