Живот на Марс изпраща НАСА

Учените искат да създадат кислород в атмосферата

Идеята е микроорганизмите да започнат да се хранят от почвата, отделяйки като страничен продукт О2

НАСА ще изпрати микробиологичен живот на Марс, вероятно водорасли и бактерии. Учените ще направят опит да създадат кислород, позволяващ на хората да дишат в атмосферата на чуждата планета. Операцията е предвидена за 2020 г., когато там ще пристигне следващият робот.

Целта е микроорганизмите да започнат да се хранят от почвата, отделяйки като страничен продукт кислород. След това той ще позволи на хората да дишат или ще може да бъде използван като ракетно гориво за обратни полети до Земята. Ако експериментът се окаже успешен, то той ще бъде важна стъпка в бъдеще Марс да приема колонии на човечеството. Атмосферата на Марс съдържа само 0,13% кислород в сравнение със Земята, където той е 21%.

Освен това НАСА има амбиция да създаде магнитен щит около червената планета и да постави ядрен реактор на нея.

Франция и Япония, от своя страна, искат да изследват естествените спътници на Марс. Идеята е да съберат парчета от една от марсианските луни и да ги донесат на Земята, съобщи ръководителят на френския Център за космически изследвания Жан-Ив льо Гал. В рамките на Проекта за изследване на марсианските луни през 2024 г. ще бъде изстреляна сонда, чиято цел е Фобос – по-голямата и по-близка от двете луни на Червената планета. В понеделник Париж и Токио сключиха предварително споразумение и до края на годината ще вземат окончателно решение за своята мисия, допълни Льо Гал. “Това е много важна мисия, тъй като – освен Луната, това ще е първият път, в който проби от сателит на планета ще бъдат върнати на Земята”, посочи той.

 

Проучване

Снежни бури връхлитат червената планета

Явлението се наблюдава нощем

Силни снежни бури връхлитат червената планета нощем, показва ново проучване, посветено на климатичните условия на Марс. Досега се смяташе, че снегът там пада бавно и равномерно от ниските облаци. Според новите открития обаче бурите връхлитат за минути.

Въпреки това бъдещите колонизатори на планетата не трябва да се притесняват от натрупването на преспи. “Не можете да си направите снежен човек или да карате ски”, казва експертът по динамика на планетарни атмосфери Аймерик Спига от университета “Пиер Кюри” в Париж. Стоейки на повърхността на Марс няма да видите дебело снежно одеяло, а по-скоро обилен слой скреж”, посочва той Атмосферата на Марс е около 100 пъти по-рядка от тази на Земята, въпреки че все пак е достатъчно гъста, за да създава метеорологични условия, включително облаци и ветрове. Тя обаче задържа много малко влага.

 

Амбициозен проект

1-милионен град до няколко десетилетия

Идеален кандидат за първо колонизиране е Марс

На Марс може да бъде основан едномилионен град до няколко десетилетия, смята милиардерът иноватор Илън Мъск. Според него, ако човечеството не се превърне в мултипланетарен вид, е обречено на гибел. Мъск, чието състояние се изчислява на около 15 млрд. долара, подчертава, че основната причина да трупа пари, е да осъществи това. Неговият проект включва създаването на марсианска колониална флотилия от 1000 космически кораба, която ще прави множество пътувания до Марс, за да бъде изграден градът в следващите 40 - 100 години. Мъск е на мнение, че Марс е идеалният кандидат за първа човешка колония извън Земята. “Малко е студено, но можем да го стоплим. Има много полезна атмосфера, която ще ни позволи да отглеждаме растения”, заяви той. Според него ще е нужно население от поне 1 млн. души, за да се изгради самоподдържаща се цивилизация на Марс и това може да стане до няколко десетилетия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука