Жив е Висоцки във фейсбук

На 25 януари бардът щеше да стане на 81 години

В цял свят почитат паметта на Володя, който остави много приятели и в България

Ако беше жив, Владимир Висоцки щеше да навърши 81 години на 25 януари. По този повод в социалните медии вчера хиляди споделяха негови песни и снимки. За краткия си живот, само 42 години, руският бард се превърна в истинска икона, а гласът му държеше будни милиони хора, несъгласни с режима в страните от целия соцлагер. Висоцки остави след себе си над 800 песни и повече от 1100 стихотворения, които все още продължават да бъдат слушани и пети.

Най-ярката му роля като актьор в Театъра на Таганка е на Хамлет. Всеки път, където и да я играе – дали в бившия Съветски съюз или в друга страна по света, залите са препълнени, а след финала всички са на крака, аплодисментите продължават дълго.

Най-известните филми, в които участва, са “Мястото на срещата не се променя”, “Малките трагедии”, “Интервенция”, “Вертикал”, “Служили двама другари”, “Приказка за това как цар Петър оженил своя арап”, “Кратки срещи”, “Лошият добър човек”.

България също има честта да посрещне барда. На 6 септември 1975 година София го вижда за първи път. Той е на стълбичката на самолета, с който театър “Таганка” каца в българската столица. В едната си ръка държи вечната китара. Гостуването на театъра е цели 18 дни и в основата му е Людмила Живкова. В България той има много приятели – сред тях актьорите Стефан Данаилов, Милен Пенев, поетът Любомир Левчев, Иван Славков-Батето и други.

Погребението на Висоцки в Москва е истинско стълпотворение. Десетки хиляди окупират “Таганка”, когато чуват новината на 25 юли 1980 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица