Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

В столицата увеличението е по-голямо при новото строителство

В Русе има спад при старите апартаменти

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с по-бързи темпове. През третото тримесечие на 2018 г. най-голям ръст на цените на имотите е отчетен в Пловдив. Апартаментите в града под тепетата са поскъпнали с 9,6% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт. Това е значително повече от регистрираното в София повишение на цените със 7%.

Бургас също изпреварва София като регистрираното поскъпване на жилищата в морския град е със 7,4%. Така се оказва, че София остава на трето място по повишение на цените на апартаментите. От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата се нареждат Варна, Русе и Стара Загора. Във Варна и Русе имотите поскъпват в рамките на година с 6,6%, а в Стара Загора - с 4,4%.

Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти. Оказва се, че в София, Варна и Бургас поскъпването на новите жилища в рамките на година изпреварва повишението на цените при старото строителство. В другите три големи града - Пловдив, Русе и Стара Загора ситуацията е различна и преимущество имат старите апартаменти.

В София поскъпването при новото строителство е в размер на 8,1%, докато при старите жилища повишението на цените е с 6,5% спрямо същия период на предходната година. Най-драстична е разликата в Пловдив, където цените на апартаментите в стари сгради нарастват с 11,5% за година, а при новите увеличението е само с 6,2%. Донякъде това се обяснява с факта, че на пазара излизат все повече нови сгради. Докато предлагането на качествено старо строителство е ограничено, което повишава цените на съществуващите жилища.

След като в София три поредни тримесечия се отчиташе спад на цените на новите жилища спрямо предходните три месеца ситуацията вече е променена и цените вървят нагоре. През второто тримесечие на 2018 г. при новото строителство се отчита сериозно поскъпване от 7,3% спрямо периода януари-март. А през третото тримесечие повишението на цените при новите жилища продължава с бързи темпове от 3,1%. В Русе обаче има минимален спад в цените спрямо предходното тримесечие както при новите, така и при старите апартаменти.

Общо за страната цените на жилищата са нараснали с 6,3% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на националната статистика. При новото строителство увеличението на цените е със 7,2%. А при съществуващите апартаменти ръстът е малко по-малък - 5,8%. При повишението на цените спрямо предходното тримесечие ситуацията е подобна. При новите жилища поскъпването е с 2%, докато при старото строителство повишението на цените е по-малко - с 0,2%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти