Жилищата в Русе поскъпват най-бързо

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с доста по-бързи темпове. През 2017 г. най-голям ръст на цените на имотите се отчита в Русе. През четвъртото тримесечие на 2017 г. апартаментите в крайдунавски град са поскъпнали с 16,2% спрямо същия период на предходната 2016 г., сочат данните на Националния статистически институт. Това е значително повече от регистрираното в София поскъпване с 9,2%. Като прави впечатление, че през всяко от тримесечията на миналата година, увеличението на цените на апартаментите в Русе изпреварва поскъпването в столицата.

През четвъртото тримесечие на миналата година Пловдив и Варна също изпреварват София като регистрираното поскъпване на жилищата там е съответно с 12,6% и 9,4%. Така се оказва, че София остава чак на четвърто място по повишение на цените на апартаментите. От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата остават само Стара Загора и Бургас, където поскъпването е съответно с 9% и 5,9%.

Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледна промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти. Оказва се, че в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе поскъпването на старите жилища в рамките на година значително изпреварва повишението на цените при новите. Изключение прави Стара Загора, където преимущество има новото строителство, но с минимална преднина. В София обаче поскъпването при старото строителство в размер на 11,3% и значително изпреварва това при новите жилища, които излизат на пазара - с ръст от 4,7%. Най-драстична е разликата в Бургас, където цените на апартаментите в старите сгради нарастват с над 13% за година, а при новите увеличението е само с 1%. Донякъде това се обяснява с факта, че на пазара излизат все повече нови сгради. Докато предлагането на качествено старо строителство е ограничено, което повишава цените на съществуващите жилища. Наред с това обаче на места се отчита леко отдръпване на цените на новите апартаменти. Например в София вече две поредни тримесечия се отчита спад на цените на новите жилища спрямо предходното тримесечие. През третото тримесечие на миналата година този спад е само с 0,3%, но през четвъртото се задълбочава до понижение с 1,9%. През четвъртото тримесечие спрямо предходното лек спад от 1% се отчита и при новото строителство в Пловдив.

Общо за страната цените на апартаментите са нараснали с 8,2% през четвъртото тримесечие на 2017 г., прямо същия период на предходната, сочат данните на НСИ. При новото строителство увеличението на цените е с 4,7%. Но при съществуващите апартаменти ръстът е над два пъти по-голям като в рамките на година те са поскъпнали с 10%. При повишението на цените спрямо предходното трето тримесечие ситуацията е същата. При новите жилища поскъпването е само с 0,9%, докато при старото строителство повишението на цените е с 2%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти