Жилищата в София поскъпнаха с 9,2%

Лидер в класацията е индийският град Ахмедабад с повишение от 19,4%

Най-слабите пазари са Торино, Абу Даби и Генуа

Цените на жилищата в София са се повишили с 9,2% през второто тримесечие на тази година спрямо същото на миналата. Това нарежда столицата ни на 27-мо място в света по ръст на цените на имотите, показва индексът Global Residential Cities на консултантска компания в сферата на недвижимите имоти. Все пак София отстъпва с девет места в класацията, след като през първото тримесечие заемаше 18-то място, а през 2017 г. беше поставена на 19-то.

Порто, Калкута и Мадрид са точно преди българската столица в индекса, а непосредствено след София са Дъблин, Анкара и Единбург.

Лидер по поскъпване на жилищата е индийският град Ахмедабад с ръст на цените от 19,4% през второто тримесечие. Следват Измир (Турция) и Хидерабад (Индия) с повишение от съответно 16,2% и 16%. Топ 10 се допълва от Хобарт в Австралия (15,5%), Будапеща (15,4%), Хонконг (15,1%), Ротердам (14,4%), Пюн в Индия (13,5%), Амстердам (13,4%) и Ванкувър (13,3%). Общо 20 града в индекса регистрират двуцифрен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие.

Средно цената на имотите в 150-те града, включени в класацията, е нараснала с 4,3% до юни, като Азия е най-силно представящият се регион.

Торино е най-слабият жилищен пазар в света със спад на цените от 7,1% през второто тримесечие на годишна база. Следват Абу Даби и Генуа с понижение от съответно 6,9% и 6,6%. Десетката на най-слабите жилищни пазари в света се допълва от Дубай, Дарвин, Стокхолм, Делхи, Рио де Жанейро, Киев и Сидни.

Будапеща, Ротердам и Амстердам са най-бързо растящите жилищни пазари в Европа. “Местните и международните купувачи признаха конкурентната стойност на Будапеща, а цените на жилищата в Холандия, които спадаха до 2013 г., преживяха силна корекция”, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на отдел “Международни проучвания” в консултантската компания.

От изследваните 150 града общо 123, или 82%, са отбелязали ръст на цените на жилищата в 12-те месеца до края на юни.

21-02-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d1%8f%d1%82Азия е най-добре представящият се регион в света с повишение от 5,1%. На второ място е Северна Америка с ръст от 5%. Хонконг, който дълго време оглавяваше индекса на най-бързо растящите жилищни пазари в света, отбелязва леко забавяне на годишния растеж, въпреки че цените на жилищата са нараснали с 15%.

“Някои градове вече регистрират годишен спад на цените, така че очакваме затягането на паричната политика да бъде бавно и стабилно. В някои градове представянето на основните и луксозните пазари е различно”, коментира Евърет-Алън.

“Липсата на предлагане на луксозни имоти подкрепя топ сегмента на пазара в Сидни, където годишният ръст на цените на луксозните жилища е близо 5,7%. На други места данъчните промени спрямо чуждестранните купувачи или по-високият налог, например във Ванкувър, Торонто и Хонконг, доведоха до забавяне на растежа в луксозния сегмент на пазара”, допълва Кейт Евърет-Алън.

 

В световен мащаб

Инвестициите в бизнес имоти най-високи от 10 години

При 41% от сделките купувачът или продавачът е чужденец

Лондон е най-предпочитаният град от инвеститорите в бизнес имоти като за полугодието е привлякъл 15,8 млрд. долара.

Инвестициите в бизнес имоти в света са достигнали най-високата си стойност от 2007 г. насам и са в размер на 341 млрд. долара за първите шест месеца на 2018 г., сочат данни на консултантска компания JLL. Общият обем от инвестиции за първите шест месеца на годината е бил с 13% по-висок спрямо същия период на миналата година. Само през второто тримесечие вложенията в бизнес имоти в света са достигнали 173 млрд. долара.

Продажбите на бизнес имоти в Европа са нараснали с 11% през второто тримесечие до 67 млрд. долара, с което общият обем от инвестиции през първото полугодие е достигнал 128 млрд. долара. Това е повишение с 9% спрямо същия период на миналата година.

Индустриалните площи продължават да са най-предпочитаният клас активи в глобален план с инвестиции на стойност над 57 млрд. долара през първото полугодие. Обемът на трансакциите в сектора постига годишен ръст от над 11%.

Въпреки че установени пазари като САЩ, Великобритания, Япония и Германия привличат по-голямата част от тези инвестиции, нововъзникващи пазари като Китай, Полша, Индия и Бразилия също постигат по-голяма ликвидност, тъй като инвеститорите опитват да извлекат полза от голямото им население и благоприятните перспективи за растеж.

Лондон е привлякъл инвестиции за 15,8 млрд. долара през първото полугодие като си връща първото място на най-предпочитан град в света от международните инвеститори. На второ място е Ню Йорк, който е привлякъл само с 55 млн. долара по-малко инвестиции от британската столица през първите шест месеца на годината.

Хонконг е третият най-популярен град за инвестиции в бизнес имоти в света с общ обем от 14,6 млрд. долара през първото полугодие. Топ десет допълват Токио, Париж, Сеул, Лос Анджелис, Чикаго, Шанхай и Вашингтон.

41% от трансакциите с бизнес имоти в света са включвали чуждестранен купувач или продавач през първото полугодие. Общите трансгранични инвестиции през първото полугодие са достигнали 140 млрд. долара, което е доста над средното равнище от 103 млрд. долара, но е с 5% под пика от първото полугодие на 2015 г.

Инвеститорите от САЩ са запазили статута си на най-голям износител на капитал в глобален план с придобивания на стойност 10,3 млрд. долара през първото полугодие. Активността остава доминирана от фондове за частни капиталови инвестиции и фондови мениджъри, които заедно съставляват 56% от инвестициите в чужбина.

Сингапурските компании също продължават да инвестират активно в чужбина през 2018 г. със 7,3 млрд. долара от трансграничните придобивки. Тези инвеститори са съсредоточени върху офис и индустриалния сектор на основни пазари в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти