Жилищата за 1 евро в Италия - (не)изгодна оферта

Чужденци влагат между 20 хил. и 25 хил. евро за ремонта им

Къща с огромна тераса в Италия или апартамент на топ локация, с изглед към града, само срещу едно евро. Как ти звучи това? Примамлива сделка, но с уловка. “Изгодните” оферти за имоти в страната, срещу символична сума, започнаха да се появяват още през 2018 г., а в момента се рекламират твърде агресивно, с цел да раздвижат икономиката и да спасят селцата от обезлюдяване. Заради това местното население в италианското село Ололай, което се е стопило наполовина само за две години, е решило да обяви разпродажба на домовете си. Ако не се замисляш защо го правят, как изглеждат жилищата и колко ще ти излезе ремонтът им, няма да хванеш уловката в офертата. Но, уви, всеки си мечтае за дом в Южна Италия и не си прави сметка какво ще му коства това.

Най-много оферти има на остров Сицилия

В интернет откриваме няколко адреса, на които да си купите къща за едно евро, като само в единия сайт има обявени 150 домове в Мусомели, Сицилия. През изминалата година само в италианското село Ололай, в Сардиния, бяха обявили за продан 200 жилища за рекордно ниската цена от едно евро. Интересът към малкото селце е бил голям и около 100 души от цял свят, включително Русия и Австралия са огледали имотите, но отивайки на оглед, хората установяват, че за да реновират домовете, трябва да заделят между 20 хил. и 25 хил. евро. Да не забравяме, че евтиното излиза скъпо!

В Ололай кметът успял да убеди собствениците на изоставени имоти да ги прехвърлят на общината, която сега търси купувачи за по едно евро. Въпреки лошите условия на домовете, вече са продадени около 20 жилища на нови собственици - швейцарци и французи.

Изоставени са заради земетресение

За вида на имотите за едно евро в Италия разказва репортерът от Business Insider Том Мурай. След като видял аукционите в италианското градче Самбука ди Сичилия, което е само на 40 км път до плажа на Средиземно море, решил да направи обиколка. С помощта на местен гид, двамата обиколили десетки домове, които са в аукцион, вече продадени или вече ремонтирани и обзаведени. Оказва се, че причината за обезлюдяването на домовете в града, е земетресение през 1968 г., при което са загинали 231 души. След бедствието повечето собственици изоставили къщите си, за да построят нови, по-луксозни с парите от застраховката на имота. “Може да видиш големите им къщи малко по-надолу”, казал гида на репортера. Заради това, те оценили порутените си старите домове на цена от едно евро.

В повечето имоти не е нужен само ремонт

Състоянието на жилища за символичната сума, е меко казано лошо - стените са голи, на места дори има дупки в покрива, липсва облицовка на пода, руши се външната фасада, а здрави прозорци почти няма. Да не говорим за мебелите, графитите по стената и боклука, оставен с години в стаите, споделя още репортерът и описва в своя материал, че където е останало нещо от обзавеждането, то определено е за кофата. Къщите в местността са зидани със стар камък, в арабски стил, за който е характерна облата форма на стените. Жилищната площ на имотите за едно евро е между 60 и 150 кв. метра, а ако имате късмет, ще попаднете и на жилище с тераса, с изглед към града.

Сделката протича лесно, но има допълнителни такси

Според италиански адвокати, които разясняват как се случва нотариалното прехвърляне на имота, е нужно да представите проект за преструктуриране на имота в рамките на година от покупката. Инвестицията за ремонт възлиза между 20 хил. и 25 хил. евро. Купувачът трябва да плати всички такси по нотариалната сделка. За да започне ремонтът на имота, e нужно разрешително от строителния контрол в града, което се издава за около два месеца.

В някои общини изискват купувачът да внесе депозит в размер на 5 хил. евро за период от три години, който след като реконструира къщата, се възстановява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти