Жилищният фонд скара Цацаров и Панов

ВСС

ВСС променя правилата за ползване на ведомствени жилища

Пленумът на ВСС реши с 24 гласа „за“ и в отсъствието на Атанаска Дишева, да бъде възложено на комисия да изготви и внесе предложения за промени в реда за ползване на ведомствени жилища. Предложението за промените, които ще затегнат контрола, е на главния прокурор Сотир Цацаров и на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, които обясниха накратко какви да идеите и дадоха начало на кратка дискусия, която се превърна в спор от личен характер между Цацаров и шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Цацаров обясни, че в предложението е залегнала идеята да няма разделение между ведомствени и служебни апартаменти. Той предложи и да се предвиди създаването на резервен фонд, в който временно да бъдат настанявани магистрати. Това настаняване да трае не повече от 6 месеца и в случай, че жилищата им са негодни са обитаване заради аварии, бедсвия или други. Предлага се и за настаняване във ведомствено жилище да кандидатстват само магистрати и служители, които имат жилищна нужда. В момента в тази категория попадат всички, които не притежават собствено жилише в София. Предложението, както обясни главният прокурор, е да се преценява цялостното имотно състояние на кандидата за настаняване във ведомствен апартамент.

„Според нас това се налага и от станали публично известни факти относно ползване под наем на такова жилище от член на ВСС. Именно те, както и силно негативната реакция в магистратската общност, налага преосмисляне на начина на ползване на жилищния фонд на съдебната власт“, коментира Цацаров, но не спомена имена. Става дума за Атанаска Дишева, която не присъстваше на заседанието на пленума на ВСС.

Както „Труд“ писа, през 2006 г. тя получава ведомствено жилище, след като се мести от Варна на работа във Върховния административен съд. През 2016 г. семейството й е купило жилище във Варна, но въпреки всичко продължава да обитава ведомствен апартамент от 173 кв. метра срещу 202 лева наем.

Чуха се различни предложения за промени, сред които бяха това ведомствено жилище да се ползва за срок не по-дълъг от 5 години. По време на дебата Лозан Панов каза, че е работил с Цацаров и в предишния ВСС, където също се е случвало да бъде обсъждан въпроса за настаняването на магистрати и служители в апартаменти на ВСС. Панов посочи, че тогава главният прокурор не е възразявал срещу реда и критериите, по които се кандидатства за жилище. Позволи си и да коментира, че Георги Чолаков не е участвал в тези дебати, заради което позицията му е принципна, но има съмнения колко принципна е тази на Цацаров. Според председателя на ВКС целта е да се засегне един член на ВСС, визирайки Дишева. Панов изрази съмнения и колко свободен е главния прокурор от зависимости. Цацров от своя страна призова дебатът да не се превръща в нападки от личен характер. „С постоянните си нападки няма да станете по-велик в очите на колегите си“, отвърна Цацаров и призова Панов да си припомни кога за последен път са говорили нормално като колеги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право