Жителите на Попинци протестират заради безводие

Безводието изкара жителите на панагюрското село Попинци на протест. Тази сутрин десетки затвориха за движение главния път Пазарджик-Панагюрище, информира БНТ. Хората нямаха разрешение да протестират, но липсата на вода, която продължава повече от месец, ги накара да вземат крайни мерки. В продължение на час те пресичаха пътното платно, което пък създаде задръстване.

Селата около Панагюрище са без вода вече втора седмица заради авария на магистрален водопровод. В Попинци обаче има места, където сушата е още от началото на месец август.

"Събрах дрехите и ги занесох в София да ги изпера и да ги върна в сряда, ама то не е решение на въпроса. Ще пламне някаква епидемия. Всички са с вътрешни тоалетни. Като няма вода, те не работят", споделя местна жителка.

"Миналия месец и настоящия не е имало вода, аз съм платила 28 кубика на стойност 46 лева искам да попитам ВИК откъде е тази сметка", оплака се домакиня.

След голямата авария на главния водопровод „Злокучене" в селата от община Панагюрище има водоноски, доставя се и бутилирана минерална вода. Според хората обаче във водоноските водата е с ръжда и не става дори за миене. Масово децата в селото повръщали и били с разстройство. Попинци се ядосват, че в Панагюрище водата не е спирала, а тях ги държат на сухо.

"Някой замисля ли се как са детските градини, как е училището, как си мият децата ръцете, какво ядат. Ще тръгнат някакви вируси, болести, никой не може да ни спаси. Върнаха ни 100 години назад", възмути се местна жителка.

"Панагюрският кмет е силен и командва всички. На Панагюрище ще има вода, а на Попинци не. Той е общински кмет казва - аз си гледам града. Два дена нямаше вода там и те го вдигнаха на балон и веднага пуснаха водата", каза жител на Попинци.

В момента хората в Попинци наливат вода от единствената чешма, която се намира на най-високото място в селото. Това се прави с риск за здравето, защото водата не е изследвана. Обявяването бедствено положение в община Панагюрище за сега ще продължи до 10-ти октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България