Жителите на села в Търновско пият замърсена с желязо, нитрати и колиформи вода

Снимка: Архив

Регистрирани са 49 случая на инфекциозни заболявания за месец

Експерти от отдел „Държавен здравен контрол” при РЗИ – Велико Търново през май са извършили 556 проверки в обекти с обществено предназначение и 238 проверки във връзка със стоки и дейности със значение за здравето. Издадени са 66 предписания и 1 заповед.

Здравните специалисти са проверили качествата на питейната вода в 42 населени места в областта, като са установили, че 4 от пробите не отговарят на наредбата. Водата в ПГСС „Боруш” в село Крушето е с превишение на колиформи. В с. Никюп са в повече колиформите и нитратите, в с. Българско Сливово –желязото, а в с. Ореш проблем са отново нитратите.

Общо 49 случаи на чревни инфекциозни заболявания са регистрирани през май във Великотърновска област. 40 от тях са ентероколити, 7 ротавирусни гастроентерити, един случай на вирусен менингит и един на остра вяла парализа. Няма доказана причинна връзка между инфекциозните заболявания и качествата на питейната вода. Това казват здравните инспектори от Велико Търново.

РЗИ в старата столица е издала 20 предписания през отчетния месец, от които 19 до управителя на „ВиК Йовковци“ ООД за извършване на ремонтни дейности на водоснабдителните съоръжения в селата Козловец, Българско Сливово, Деляновци, Алеково, Бяла река и Горско Калугерово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България