Жителите на село Караисен протестираха срещу лош път

Жителите на павликенското село Караисен излязоха на протест срещу лош състоянието на път 405, който от десетилетия не е ремонтиран. Рамо до рамо с тях бяха и хора от съседните села Батак и Сломер, както и негодуващи от Павликени.

25-километровата отсечка, която свързва общинския град с главен път 405, е част от републиканската пътна мрежа, се нуждае от спешен ремонт.С лозунги „Няма път, няма държава“, „Ние плащаме данъци, искаме здрави пътища!“, „Лош път – обезлюдени села“ излязоха на протест на входа на селото си караисенци, за да се чуят техните искания. Протестиращите заплашиха, че ще съдят държавата, ако исканията им не бъдат чути.

„Хората са недоволни от факта, че купуват винетки, а при нас не се ремонтират пътищата“, каза кметът на Караисен Стефан Николов.

Той е категоричен, че ремонтите, които се правят, не издържат много време, едва 5-6 месеца. Управникът предрича, че следващата зима отново всичко е същото.

„Ниe cъщo cмe eвpoпeйци и иcкaмe eвpoпeйcки пътищa. Живeeм нa ceлo, нo нe cмe втopa кaтeгopия житeли нa cтpaнaтa cи и Евpoпa“, oбяви по време на протеста кметът на селото.

„Протестираме заради лошото състояние на пътя. Правят се само козметични ремонти, които траят по един сезон. Ние настояваме за качествен ремонт и цялостно преасфалтиране. По този път ежедневно хората пътуват до Павликени, трошат колите си, въпреки че всички имаме винетки. Настояваме да бъдем чути и да се оправи пътя“, каза Биляна Алтънова, председател на Инициативния комитет.

Тя подчерта, че по трасето също се движат и автобусите с 40 ученици към средищните училища в града.

„От общинската администрация сме опитали всички законови начини. От предишния протест досега см изпратили три писма до АПИ за всички републикански пътища на територията на Общината. Прибягваме до поредния граждански протест. Много години е пропуснато текущото изкърпване, затова е компрометиран пътят. Втората причина е липсата на контрол за товара на товарните автомобили, които минават по пътя. Това са стари пътища, проектирани по стари норми със стари нормативни товари, които нямат нищо общо със съвременните превози“, каза кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов, който беше при хората и подкрепи протеста.

Той подчерта, че 94 км е дължината на републиканските пътища на територията на Община Павликени.

„Предлагам съм сред колеги-кметове държавата да преразгледа политиката си и да предостави третокласната пътна мрежа за стопанисване от общините. Сега се работи на парче, съобразно личните настроения на съответния шеф, с недостатъчно средства и с нисък контрол. Доказваме, че общините сме по-добри стопани на пътищата“, каза още градоначалникът на Павликени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони