Жителите на столичния квартал "Дружба" протестираха срещу строителство на сграда в близост до езерото

Расте недоволството в столичния квартал "Дружба" срещу строителство на сграда близо до езерото, предава БНР. Спонтанен протест събра вчера жители на квартала срещу поредната реституция в столицата. На метри от езерото ще се строи осеметажна сграда на терен от близо 3 декара.

Недоволни столичани от квартала излязоха днес отново в знак на протест. Теренът е продаден от собственика на инвеститор. Тепърва ще се проверява дали той има издадено разрешително за строеж. Единият от инвеститорите е заявил, че все още нямат разрешение за строеж, но имат намерение на направят 8-етажна сграда до езерото. Хората не са съгласни, защото това би унищожило тази зелена площ, каза пред БНР Николай Георгиев, един от протестиращите.

"Настояваме кметът и главният архитект на София да не дават разрешителни за строеж на този терен, както и никакви разрешителни за поставяне на ограда, защото така ще се ограничи хората и те няма да имат нормален достъп до езерото. Кметът на района обясни, че през 2009 година е имало реституция, тогава частното лице придобива право на собственост върху този имот. Той потвърди, че няма разрешително за строеж към момента. Не се знае колко е голям този частен имот. Подготвяме подписка, ще пишем и до омбудсмана с надеждата да бъде защитен общественият интерес. Георгиев каза, че протестиращите не са склонни на никакви преговори и компромиси, и ще отстояват исканията си".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България