Жителите на Хитрино могат да получат обезщетения от застраховки преди края на следствените действия

Жителите на Хитрино могат да получат обезщетения от застраховки преди края на следствените действия, съобщи пред БНР председателят на Асоциацията на пострадалите и застрахованите при катастрофи Владимир Тодоров. Застрахованото и увредено имущество обаче трябва да бъде описано от компаниите, преди те да изплатят щетите на собствениците.

Обикновено срокът, в който застрахователят трябва да е уведомен за увредено имущество, е от три дни до една седмица, но заради дългата евакуация компаниите няма да създадат проблем на своите клиенти, категоричен е Владимир Тодоров. След като огледът е възможен, хората ще получат обезщетения:

От своя застраховател, а той впоследствие може да насочи претенциите си към възстановяване на щетите, причината, от която е дошла щетата - в случая избухналите цистерни.

Според Тодоров обаче, едва ли голяма част от движимото или недвижимо имущество в Хитрино е застраховано. Ако някой от загиналите е имал застраховка "Живот", много по-бързо и по-лесно може да бъде изплатена, смята той:

Тъй като тя е под формата на полица с общи условия, смъртта се констатира със смъртния акт и след това застрахователят в рамките на няколко седмици трябва да изплати обезщетението. Не се чакат тези разследвания, експертизи и т.н.

Всички жители на Хитрино могат да потърсят асоциацията за безплатна юридическа помощ на телефон 0700 17 112.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България