Жителите от Пиринско откриват плажния сезон в Гърция с еднодневни турове за 25 лева

Снимка: Архив

Жителите на Пиринско ще открият летния сезон в Гърция на 2 юни. Тогава поемат първите автобуси с еднодневни турове до гръцките плажове, което в последните години е хит за местните хора. Срещу 25 лева хиляди пътуват от региона до близките гръцки курорти Тузла, Неа Парамос, Аспровалта, Кавала и други. Туроператорите масово предлагат и отстъпки за първите посещения на старта на сезона.

По традиция обаче започва и сезона на нелегалните превозвачи, това са частни лица, които наемат само за събота и неделя автобуси и превозват хората до плажовете в южната съседка. Те не плащат лицензи и такси, работят сезонно и реализират добри печалби.

Редовните туроператори се оплакват, че нелегалните превозвачи им подбиват цените, те возят с 5 лева по-евтино.

Напливът се очаква и от ГКПП-Кулата, там ще се усилят смените за работа от 1 юни, тъй като в съботните дни се знае, че тръгват към Гърция хиляди автомобили и автобуси.

"Закарваме хората до плажовете, през летните месеци автобусите са винаги пълни, пътува се най-често в събота и неделя, но има фирми, които возят и в петък”, споделят собственици на туристически агенции в Пиринско. В Гърция плажната ивица е разпределена между заведенията на плажа. Поръчваш си 1-2 бири и шезлонгът, и чадърът са ти безплатни, обясняват благоевградчани.

Още по-бързо стигат до Бяло море жителите на Гоце Делчев. Много от тях пътуват с колите си до плажовете край Кавала, това им отнема само час. Често се комбинират по две семейства с едно возило, което намалява още повече харчовете им за гориво. Вземат си храна и плажът на човек излиза не повече от 10-15 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България