Жители на Белица разчитат на лекарски екипи от съседни градове, нямат нито спешен център, нито линейка

Белица

В една от най-бедните общини в Благоевградска област няма нито спешен център, нито линейка. За това алармира кметът на Белица Радослав Ревански, предаде БНР.

Хората от общината, в която официалната безработица е над 65 процента, разчитат на спешни екипи от съседните  градове.

Разстоянията до някои села са повече от 70 километра и то в труден планински терен, а това в немалко от случаите се оказва фатално, споделя кметът на Белица:

При по-спешен случай идва Бърза помощ от Якуруда или от Разлог най-често, но дългите разстояния са голям проблем. Здравната ни система е голям батак.

Често личните лекари от общината влизат в ролята на бърза помощ и транспортират спешните случаи с личните си автомобили. Белица се оказва извън програмата на здравното министерство за модернизиране и разкриване на нови спешни центрове. Единствената надежда е да се закупи линейка по Трансграничната програма „Гърция - България“, споделя кметът на Белица Радослав Ревански:

Аз съм кандидатствал в момента по един проект по доболнична помощ, ремонт на кабинетите на личните лекари и купуването на линейка. Да се надяваме, че ще бъдем одобрени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България