Жители на Ямболска област протестираха в Лесово срещу изграждането на бежански центрове

Протестен митинг срещу изграждането на бежански центрове в Ямболска област се проведе в Лесово, информира БНР.

В началото на месеца вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че в близост до селото ще бъде разкрит временен бежански център от затворен тип.

На площада на Лесово дойдоха жители на цялата Ямболска област.

"Тия управляващи, не помислиха ли малко за нас, че в тоя беден край няма нищо направено, една стотинка не е дошла от Европейския съюз при нас, а ще тъпчат тия талибанци, за какво ни са? Кой ще ги спре като тръгнат. Не искаме сирийци в нашето село!", казват демонстрантите.

На протеста беше и кметът на община Елхово Петър Киров. "Хората имат своите опасения и аз съм тук за да ги подкрепя!", каза Петър Киров пред БНР.

В Елхово има център от затворен тип от 2013 година. "Аз няма как да кажа на бялото- черно, в Елхово има такъв център и ние не сме видели мигрант, който да ходи свободно по улицата. Това е истината. Те са под непрекъснат контрол", каза Петър Киров за центъра от затворен тип.

Организатор на протеста е Граждански инициативен комитет, който започна и подписка за местен референдум. Според неговите представители българските власти преди да вземат важни решения трябва да се допитват до населението. До момента са събрани близо 7 000 подписа, необходими са още  около 5 000.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони