Жители на Равнец: Виновни са язовирите

През 1983-та язовир пак прелял, в домовете на хората имало шарани

"Безстопанствеността на язовирите. Това е причина за наводненията, които ни сполетяха."

В това са убедени жители на пострадалите села. В село Равнец разказаха, че си спомнят как през 1983- та язовирът на съседното Трояново пак прелял, скъсала се стена и хората едвам се спасили да не се удавят.

"Бях в трети клас. Тъкмо си бях сложила дрехите за училище, заедно с пионерската връзка, когато баба се развика и ме измъкнаха от стаята. Качихме се на втория етаж и се спасихме. Тогава из къщите дори имаше шарани. Собственици на частни язовири идваха после и ни караха да ги плащаме", разказа свидетел на събитията тогава.

"И много дъжд се изля, но и язовирите трябва да се гледат. Сега при всеки дъжд ще изпадаме в паника", коментират местни хора.

По думите на областния управител Вълчо Чолаков, прокуратурата ще разследва и стопанисването на язовирите, за да се уточни причината, довела до водния ад, в който загинаха трима души и един изчезна.

Разчистването и поправянето на щетите в пострадалите общини продължава. Треди пореден ден акцията по издирването на 65 годишната Стоянка от село Черни връх остана без следа до обед в петък.

Спасителите вече предполагат, че жената може да е някъде в огломното количество тиня, натрупана от стихията.

Както "Труд" вече писа, в Черни връх няколко къщи, включително на издирваната Стоянка, буквално са изчезнали. Съпругът и Димитър, който като по чудо се спаси, макар и прикован на легло от получен преди това инсулт, е в болница "Бургасмед". В тежко състояние е, лекарите се борят за живота му. Той е престоял повече от три часа в студената вода, бил е приет в здравното заведение със слаб пулс и в кома.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България