Жители на Септември просят пари пред съда в Пазарджик, за да платят задълженията на кмета си

Жители на Община Септември просеха в понеделник пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик пари, за да платят задълженията към държавата на своя кмет Марин Рачев.

Срещу него в момента се води дело в Съдебната палата в Пазарджик за укриване на данъци в особено големи размери. Става дума за 115 106 лева, неплатени задължения към държавата за периода 2005-2006 година, когато сегашният кмет на Община Септември е бил едноличен търговец.

На първото заседание по процеса, стартирал на 9 октомври, НАП предяви граждански иск срещу Марин Рачев за начисляване на лихви към главницата от 115 106 лева, като с тях дългът му скача двойно, тъй като става дума за период от 12 години.

В понеделник делото продължи с разпит на вещи лица и свидетели от съдията докладчик Ивета Парпулова, като кметът Марин Рачев не се признава за виновен и категорично отрича да има задължения към държавата.

24pl4004-pz-2Съдебният процес срещу него обаче бе използван от опонентите на кмета Рачев и дори бе създаден Инициативен комитет „Да спасим Община Септември”. Шепата хора в него организираха в понеделник мирен протест с транспаранти пред Съдебната палата в Пазарджик, където бяха сложили и „куче-касичка” за събиране на пари, за да платят дълговете на сегашния си кмет.

Местни журналисти обаче разпознаха сред шепата протестиращи съпругата на бившия кмет на Септември Петър Бошев и хора от обкръжението му. Предшественикът на Марин Рачев също си имаше проблеми с Темида и дори в началото на юли 2013 г. бе отстранен от поста си с решение на Окръжен съд – Пазарджик, след като прокуратурата му повдигна обвинения за нарушения на бюджетния закон и разпореждане с бюджетни или целеви средства не по предназначение.

Петър Бошев обаче обжалва това решение пред Пловдивския апелативен съд, който го върна обратно на кметския стол в Септември, който загуби след последните местни избори през есента на 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България