Жители на столичния квартал "Младост" отново се събраха на протест срещу застрояването

Пореден протест срещу строеж върху зелена площ беше организиран днес в столичния квартал "Младост", информира БТВ. Жителите в района недоволстват срещу застрояването на градинката пред 70-ти блок.

Проблемът с презастрояването в квартала доведе до кметска оставка и избора на нов кмет през есента.

В края на миналата седмици обаче багерите влязоха в зелената площ, въпреки че веднъж вече строителството беше спряно.

Протестиращите блокираха входа на строителната площадка, за да не може багерите да влизат и да копаят. От рано тази сутрин жители на „Младост” излязоха за да бранят градинката пред 70-ти блок. Минусовите температури не ги изплашиха.

Ограда около обекта е издигната изненадващо в края на миналата седмица за трети път, след като хората успяха да се преборят а да я премахнат.

Намерението е върху зелената площ да се строи жилищна сграда с повече от 40 апартамента.

Строежът беше спрян миналата година, докато не приключат проверките на Столичната община, Софийската градска прокуратура и Дирекцията за строителен контрол. От строителния контрол са установили, че документите на инвеститора са изрядни. Затова миналата седмица той отново издига метална ограда на терена.

От птичи поглед се вижда, че вече е изкопана дупка с дълбочина от три метра.

От районната община отказаха коментар с мотива, че в момента преговарят с инвеститора и са готови да му предложат друг имот в квартала в замяна на градинката. От фирмата са скептични, тъй като отново би им се наложило да вадят разрешителни за строеж, което отнемало години.

Недоволните граждани се заканват в следващите дни да блокират и самите входове към улицата. За четвъртък сутрин е насрочен голям протест пред Столичната община в защита на всички зелени площи в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България