Жители на столичния квартал "Младост" ще излязат на протест заради презастрояване

Жители на столичния квартал "Младост" ще протестират довечера пред сградата на Районната общинска администрация срещу презастрояването на комплекса. Хората продължават да питат общината докога ще застроява детските площадки и градинките пред блоковете им.

Освен за законосъобразност, жителите вече започват да задават въпроси и за целесъобразност - как общината заменя имотите, които би трябвало да са общи, предаде БТВ.

По думите на жителите на квартала общината заменя кон за кокошка и така 90% от площта е заменена, хубавият парцел, който е с лице на улица, се премества и по този начин е възможно да се строи”, заяви Биляна Петрова от "Младост 1".

Замяната е станала по подробния устройствен план, одобрен през 2009 г. от Столичния общински съвет, заяви арх. Росица Семова, зам.-главен архитект на район „Младост”.

По думите й частите, които са заменени, са напълно равностойни като площи. За строежа до бл. 19 Йорданка Фандъкова е обещала да намери решение, така че да се запази градинката и зелените площи, допълни арх. Семова.

Хората се оплакват от липса на достатъчна публичност и обвиняват общината, че не полага достатъчно усилия да информира своите граждани.

Жителите на района искат мораториум върху строителството, докато не се гарантира промяна в плановете, с която да се запазят зелените площи и малкото на брой паркинги.

Заместник-главният архитект на район „Младост” обясни, че при обсъжданията на подробните устройствени планове се спазват всички процедури, но се съгласи, че  трябва да се работи в посока на по-голяма публичност.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България