Житото на фараоните е вкусно

Наследник на крупен земеделец жъне 750 тона биолимец

Всяко зрънце има по три обвивки и никакви вредители и гризачи не го нападат

Ценните му качества се определят от голямото съдържание на протеин - 16,6 %

След десетилетия изгнание в далечни страни и живот като във филмов сериал, наследник на крупен земеделец, се завърна в България и развива успешна аграрна дейност. Георги Славейков е бивш офицер, старши техник по радиолокационни системи, както и шампион на България по мотокрос и национален състезател. През годините се е доказал като изключително находчив предприемач в различни области. Бил е в Испания, Канада, Холандия, научил 7 езика, но носталгията към родните корени надделяла и в момента обработва 3000 декара земя, върху които сее житото на фараоните. Радетелят за чиста храна отглежда биолимец като от декар жъне средно по около 250 килограма добив.

„Тези количества са произведени без никакви химически вещества. Лимецът е уникално растение. Той е древен сорт и не случайно е известен като житото на траките, наричат го и последната храна на Христос. Всяко зрънце на лимеца има по три обвивки и никакви вредители и гризачи не го нападат, докато не бъде олющен. Ценните му качества се определят от голямото съдържание на протеин - 16,6 %, докато при пшеницата той е 14,4 %. Освен това лимецът не съдържа глутен”, разяснява Георги.

„Дядо ми Славейко навремето е бил земевладелец и е притежавал над 300 декара земи, които обаче били одържавени. Затова най-напред стартирах с 40 декара ниви, наследство от майка ми. Наричаха ме Странния земеделец”, смее се Георги.

Случайно открил древното житно растение-лимец. Направило му впечатление, че количествата, които съхранявал в базата си в русенското село Ряхово, дълго време се запазили в отлично състояние.Тогава проучил историята на зърното и останал удивен като разбрал, че лимецът се пресява за разлика от другите хибридни житни култури. На четвъртата година засял 1000 декара с уникалното жито. Освен това единствен започнал да сее ръж, въпреки че земеделци с опит го уверявали, че у нас това зърно не става.

„Купих 1 тон семе от Унгария, засях 40 декара и изкарах луди добиви от по 400 килограма ръж от декар. Сега ще опитам да отгледам 40 декара с нахут. Пробвах и с храната на инките-киноа, но градушка унищожи цялата реколта”, споделя Георги.

В момента той е най-крупният производител на биолимец в страната и това зърно все повече се търси.

Преди да стане преуспяващ земеделец обаче, Славейков дълго време живял и работил в чужбина. В далечната 1989 г. с първата си съпруга и 2-годишната им дъщеря тръгнали за Холандия със самолет. След 7 месеца вече нямали право на пребиваване и потеглили за Испания с кола нелегално.

През 2001 г. след цяло десетилетие в Канада се установил в Холандия, където по това време била съпругата му, но точно в този момент се сринала световната икономика, а той нямал работа.

Междувременно със съпругата му се разделили. Негов приятел го запознал с настоящата му голяма любов. След като 16 години не бил стъпвал на родна територия си дошъл за първи път, а малко след това довел любимата си, за да и покаже красотите на България. Елс се влюбила в архитектурния резерват Арбанаси и заявила: „Тук искам да живея!”. Купили къща от англичанка, достроили я и сега това е техният дом.

Табуле с лимец

 

s27-recepta-1Продукти:

1 ч. ч. едро смлян лимец

4 връзки магданоз

1/2 връзка мента

1 глава червен лук

100 г чери домати

1 лайм, 100 мл зехтин,

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Едро смляният лимец се сварява, изплаква се със студена вода и се оставя да се охлади. Ако разполагате с лимецови ядки (мюсли) добавете и тях. Магданозът и ментата се наситняват и се слагат в купа. Доматите се нарязват на дребно и се прибавят към подправките. Настъргва се кората на лимона и се добавя заедно с изцедения сок. Слага се лимецът и се овкусява със зехтина, солта и пипера. Салатата се поднася гарнирана с нарязани на шайби домати.

Мъфини с лимец и ябълка

s27-recepta-2Продукти:

1 ч.ч. настъргани ябълки, 1 ч.ч. брашно от лимец, 2 яйца, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1/3 ч.ч. олио, 1 к.ч. смлени орехи, 1 к.ч. стафиди, 1/2 ч.л. канела, 1 бакпулвер

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта и олиото, и при непрекъснато бъркане се прибавя брашното. Добавят се канела, стафиди, смлени орехи и настъргани ябълки. Разбърква се. Във всяко гнездо на формата се слага по една хартиена кошничка и се пълни до 3/4 със сместа. Мъфините се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. Проверяват се дали са изпечени, като се дупчат с клечка за зъби. Мъфините са готови, ако клечката остане суха

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме