Жоро Вратаря впечатли света

Постижението на Георги Петков впечатли световните медии. В петък стражът се превърна в най-възрастния вратар в Европа, пазил в официален мач на национален отбор. Това се случи в двубоя на нашите срещу Кипър (1:1) в турнира Лигата на нациите. Преди това №1 бе Елиша Скот, легендарният страж на „Ливърпул“ и Северна Ирландия, записал своя рекорд през 30-те години на миналия век, когато е на 42 г. и 200 дни. Именно това 80-годишното му постижение обаче бе пратено в историята от Жоро Вратаря. А това не остана незабелязано от световните агенции. Дори в Китай отбелязаха събитието.

„България се гордее със своя нов герой“, пише сайтът от най-многобройната държава „we.sportscn“.

„За него годините са само число“, добави сръбското издание „Блик“.

Испанският вестник „Марка“ пък дори направи любопитно сравнение между Петков и най-актуалните футболни звезди.

„Той дебютира за националния отбор на България на 23 декември 1998 г. в приятелски мач срещу Мароко - пише изданието. - Това е точно 3 дни след раждането на световния шампион с „петлите“ Килиан Мбапе. Тогава Лео Меси бе на 11 години, а Кристиано Роналдо на 13. Не само те пишат история. Направи го и българинът, играл срещу Кипър на 42 години и 253 дни.“

А късно снощи се очакваше Петков да подобри постижението си с няколко дни. Капитанът на „Славия“ трябваше да пази на българската врата и срещу Словения.

Снимка: СПОРТАЛ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ