Жоро Илчев, кандидат на ГЕРБ за кмет на Провадия: Ще построим нова спортна зала и ще поканя Бойко на волейболен мач

Строителството на мнофункционална зала, в която да се провеждат мащабни спортни и културни събития, е сред приоритетите на инж. Жоро Илчев, кандидат на ГЕРБ за кмет на Провадия. Бившият волейболист, чиято спортна кариера е минала през отбора на „Левски”, не може да се примири с липсата на условия за спорт във втория по големина град във Варненска област. „Провадия е толкова ощетена в това отношение, че на практика няма как да се развиват други спортове, освен местният футбол. Готов съм да регистрирам волейболен клуб, не липсват и желаещи да тренират, но няма подходяща база за това”, твърди Илчев. Убеден е, че спортът е здраве, че учи младите хора на дисциплина и калява характера им. „Длъжни сме да работим за развитието на спортната инфраструктура, включително и на условията за масов спорт. Плувният басейн плаче за ремонт, а би могъл да се използва целогодишно. Ако хората ми гласуват доверие, ще работя за промяна. Построим ли новата спортна зала, ще поканя Бойко за първия волейболен мач в нея”, категоричен е кандидатът за кмет.

Двамата с премиера Борисов се познават от близо 40 години.

„Той беше трети курс, когато ме приеха да уча в Академията на МВР. И двамата учихме „Противопожарна техника и безопасност“, и двамата сме спортни натури. Още тогава Бойко си беше роден победител – футбол, волейбол, тенис, всичко му се отдаваше. След като завърших, работих в завод „Арсенал” в Казанлък, където ме разпределиха, но след година се върнах в Академията като аспирант и преподавател. Бойко вече преподаваше там и пътищата ни отново се пресякоха”, разказва инж. Жоро Илчев, който има и научна степен – „доктор на техническите науки”. Кариерата му продължава в Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, а после и в Научно-изследователския институт на МВР, след което влиза в частния бизнес.

Създава първата в България фирма за производство на пожарна техника, която вече 22 години е номер 1 в бранша, поддържа широка дистрибуторска мрежа в страната, но изнася своята продукция – пожарогасители и пожарогасителни прахове, и в още 14 държави. Преди 8 години решава да развие производствената си дейност в Провадия и за целта избира бившия цех „Химик”.

„Провадия ме спечели с добрата си локация. Близостта с Варна и пристанище „Варна – Запад” е плюс за бизнеса ми, а и в града имаше доста работна ръка – все добри специалисти. Не мога да скрия, че веднага се влюбих в природата. Бях силно впечатлен и от уникалното културно-историческо наследство. Привлече ме като магнит – сякаш мястото избра мен, а не аз него”, отбелязва инж. Илчев. Обсъжда идеята със съпругата и синовете си, с които винаги са рамо до рамо в семейния бизнес, и бързо взима решението за мащабната инвестиция. Инвестира не само в производствените мощности, но и в обучението на необходимите му кадри. „Производственият процес е напълно автоматизиран, поради което на този етап работните места във фирмата ми в Провадия са само 15, но съвсем скоро ще вкарам в експлоатация нова поточна линия. С разрастването на бизнеса ще се увеличат и служителите”, обяснява Жоро Илчев.

„В Провадия срещнах прекрасни хора, открих истински приятели. Това място стана мой дом и вече 8 години живея с проблемите на града”, допълва той, а на въпроса защо се кандидатира за кмет отговаря категорично: „Защото през цялото това време нищо не се промени”.

„Не се смени и една плочка на центъра. Не се направи нищо, за да се стимулира развитието на туризма, за да печели общината от минералната вода, която е безценен ресурс и невероятна възможност за балнеология. Състоянието на инфраструктурата е плачевно. Със своето географско положение и човешки капитал общината има потенциал да стане привлекателна за бизнеса, но местната власт не работи в тази посока и обрича младите хора да търсят реализация извън своето родно място. Не искам да се примиряваме с това. Виждам динамичното развитие на съседните общини, които се управляват от успешни кметове на ГЕРБ, затова приех да се кандидатирам и да се хвърля в една нетипична за мен битка. Нямам опит в политиката, но правя със сърце всичко, с което се захвана”, мотивира се кандидатът за кмет и добавя, че

в личен план е постигнал достатъчно, затова е готов да работи за хората.

Признава, че разчита на контактите, които има, за да лобира за Провадия. „Само в добър диалог с държавните институции можем да решим някои от най-наболелите инфраструктурни проблеми като осигуряването на безопасно преминаване на жп линията, която разделя града. Ще работя и за алтернативен маршрут, така че да облекчим тежкотоварния трафик през Провадия. Реалист съм, наясно съм, че инвестицията за подобно съоръжение възлиза на милиони, но трябва да започнем отнякъде и да дадем ход на изготвянето на проект, след което последователно да търсим средства за реализирането му”, обяснява Жоро Илчев. По думите му състоянието на уличната мрежа е плачевно, а

досега много от възможностите за еврофинансиране са останали неоползотворени.

„Да не пропускаме шанса за кандидатстване и в новия програмен период. Това е начинът да обновим централната градска част. Далеч по-малки общини отдавна модернизираха своите площади, време е за промяна в Провадия”, настоява кандидатът на ГЕРБ и обещава съдействие на хората и за санирането на техните жилищни кооперации.

„28 български общини ще имат достъп до 14,5 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради. Провадия е в списъка на градовете, които ще могат да се възползват от средствата, отпускани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез ОП „Региони в растеж” (2014-2020 г.) по мярката „Енергийна ефективност в периферните райони-3”, напомня Жоро Илчев.

Той е убеден, че е време Провадия да покаже на света и своето невероятно културно-историческо наследство. „Ако солта е била златото на древните хора, то най-старият солодобивен център в Европа, първият праисторически град на нашия континент е златото на Провадия и България”, заявява Жоро Илчев и разчита на подкрепата на премиера Борисов и правителството за социализацията на археологическия обект, така че Праисторическият солодобивен център

Провадия-Солницата да се превърне в атрактивна туристическа дестинация.

Кандидатът за кмет е готов да работи и за всички 24 села на територията на Провадия, които според него имат потенциал за развитие на земеделие, винарство, туризъм. „Младите хора започнаха да ценят спокойствието на малките населени места, красивата природа, екологично чистите продукти”, смята Илчев и допълва, че възрастните хора, които са преобладаващото население в селата, имат нужда от повече подкрепа – ефективни социални услуги, съдействие за изявите на самодейните състави, по-добра транспортна свързаност.

„Да променим Провадия заедно!”, призовава Жоро Илчев и допълва, че разчита на подкрепа и за листата на ГЕРБ за общински съветници. „Изпълнението на предизборната ни програма изисква активна работа както в общината, така и в местния парламент. Колегите в листата, а също и кандидатите на ГЕРБ за кметове на кметства са добри професионалисти. С тяхната подкрепа ще превърнем добрите идеи в реални решения”, уверен е Жоро Илчев и апелира жителите на Провадия да започнат промяната на 27 октомври с номер 43 в бюлетината.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика