Журналисти са били нападнати от „жълти жилетки“ по време на протестите във Франция

Снимка: Архив

Две журналистки от френската държавна телевизия Франс 2 са били  ападнати вчера от "жълти жилетки" на пункт за събиране на тол такси в Южна Франция, предаде Франс прес. Инцидентът станал в Булу, близо до границата с Испания.

Двете журналистки отразявали обстановката на частично блокиран от демонстранти пункт за тол такси. Когато полицията използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, настъпила паника. Двете журналистки били обкръжени и удряни от демонстранти, които ги обвинили, че са продажнички и че манипулират фактите.

Това не е първият случай, когато "жълти жилетки" прибягват до агресия срещу представители на медии. В края на миналия месец петима журналисти от частни френски телевизии подадоха жалба в югозападния град Тулуза за насилие и заплахи срещу тях, отбелязва Франс прес.

Снощи броят на участниците в протестите на "жълтите жилетки" във Франция е достигнал близо 39 000, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС. Агенцията отбелязва, че миналата събота демонстрантите са били много повече - около 66 000.

В цяла Франция в съботния ден са били задържани 220 души, 81 от които са били оставени в ареста, съобщи още телевизия Бе Еф Ем, като се позова на министерството на вътрешните работи.

Това бе шестата поредна събота на протести на "жълтите жилетки" във Франция. Движението, което няма национални лидери, първоначално бе насочено срещу планираното повишаване на данъците върху горивата, от което правителството вече се отказа, но то постепенно издигна по-общи искания, сред които увеличаване на заплатите, орязване на данъци и промени в конституцията, за да могат гражданите да инициират референдуми по политически въпроси, отбелязва ДПА.

Протестите станаха причина за смъртта на десет души, повечето от които загинаха при автомобилни злополуки заради блокирани от демонстрантите пътища. Движението на "жълтите жилетки" обаче изглежда губи импулс през последните седмици. Вчера френският парламент одобри закон с мерки за успокояване на демонстрантите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа