Журналистката от “Тази сутрин” на bTV Биляна Гавазова чете етикети и проверява вместо нас

 

 

 

“Роди се като обща идея. В “Тази сутрин” обсъждаме всички важни неща заедно и така търсим най-добрите решения. След година в майчинство се върнах в малко по-различна кондиция. Синът ми Алек е много малък и все още има нужда от мен. Търсихме най-добрия вариант за предаването, екипа и за мен самата, и мисля, че го намерихме. “Чети етикета” е потребителска рубрика, в която включваме много важни и интересни теми, за които ми помага опитът ми през годините. Зрителите лесно ме асоциират и свързват с тях, защото като репортер в “Би Ти Ви Новините” съм правила редица тестове, проучвания, месила съм дори хляб във фурна (смее се). Спокойно мога да кажа, че се върнах на моето място, в моя екип и с още по-голяма енергия за работа.”

През май 2014 г. Биляна Гавазова смени водещата на “Тази сутрин” Генка Шикерова, която тогава излезе в майчинство за втори път. Когато Биляна забременя на свой ред, предаването се промени - Антон Хекимян продължи да води, а до него застанаха и репортерите Мария Цънцарова и Стоян Георгиев. “Това са нормални житейски ситуации, които дават възможност на предаването да се развива и променя. Мария и Стоян са изключително качествени журналисти и със своите разследвания нерядко успяват да променят системата. Те овладяват и разработват едни теми, аз работя по съвсем различни, които също са важни за хората. Всеки сегмент в предаването има своя характер, своята тежест и значение. Именно тази гъвкавост и различност ни дава страхотно предимство! Всички правим това, което умеем най-добре. А Антон успява да сглоби пъзела по най-добрия начин. Предаването разби клишето на двойката водещи и показа, че дори в този по-необичаен формат може да бъде лидер.”

Биляна разкрива своите методи на работа: “Поставям си краткосрочни цели и правя всичко възможно да действам професионално и обективно. Идеи имам всеки ден и част от тях вече виждате реализирани в новата ни рубрика “Чети етикета”. Подобен сегмент няма в нито една телевизия у нас и отново правим нещо различно. Не като теми, а като реализация и поднасяне. Лабораторните тестове, проверките и дискусиите - това са конкретни детайли, които със сигурност са любопитни за хората. Едва ли всеки ден можеш да видиш как се тестват алкохолът, зеленчуците или водата, която тече от чешмите ни. За тези места обикновено камерите са табу.”

Гавазова навлиза в професията като радиожурналист. “Благодарна съм, че имах възможност да стартирам в Дарик радио в Шумен. Това е страхотна школа. Научих се да говоря правилно и бързо, да правя преки включвания от всевъзможни места, дори от капак на автомобил или приклекнала до някоя сграда (смее се). Минах през всички нива, като водещ на новини и на различни предавания, включително и на сутрешен блок, и стигнах до главен редактор на екипа в Шумен. Имам мили спомени от този период, бяхме си като семейство. Сега работя в подобна атмосфера и това определено ми дава спокойствие. Разбира се, телевизията е нещо съвсем различно, но работата като репортер в радио ми даде голямо предимство и бързо се научих да импровизирам пред камера.”

Журналистиката не е била детската й мечта. “Исках да стана доктор или адвокат. Майка ми силно се надяваше на това. Едва след като завърших висшето си образование, се насочих към журналистиката. Основният “виновник” е баща ми, който настояваше да опитам като репортер в Дарик радио. И оттам тръгна всичко.”

“Имам прекрасно семейство - моите родители, както и баба ми, са изключително скромни и възпитани хора. Баща ми има малък частен бизнес, с който се издържат вкъщи. Майка ми се е отдала на нас, децата си, а сега ни помага и за отглеждането на внуците.”

Гавазова е историк по образование и, по думите й - истински родолюбец. “Не мога да си представя да живея някъде другаде освен тук, в България. Любовта към историята дължа на дядо си, който вече не е сред нас, но винаги ще остане в сърцето ми.”

Биляна се завръща на работа година след раждането на сина си Алек. “Кратко ми се стори това време. Това са лични и интимни моменти, които са безценни и минават бързо. Но от друга страна се чувствам освежена, защото работата ми е свързана с много динамика. Алек расте бързо, променя се с минути. И единственият ми страх, като майка е, да не пропусна най-важните неща - като прохождане, първите думички или първото му падане например, за да го вдигна, целуна и успокоя. Иска ми се да съм до него, винаги когато има нужда от мен.”22-2

Малкият Алек вече ходи, но още е неуверен и трудно се пуска сам. Рано му е да говори, но си бъбри на свой, бебешки език. Казва “да” и “не”, “мама” и “тата”. Любопитен е. Той е лъчезарно и слънчево дете по думите на майка си. “Усмивката му е прекрасна! Със сигурност не е от най-лакомите деца, но вече се храни добре и разнообразно. Майка ми, която ми помага в грижите за него, се старае много. Сега е моментът да й благодаря за търпението и за енергията, защото това занимание си е много изморително. Майка ми основно има този ангажимент, но и свекърва ми помага винаги когато има възможност. Много съм им благодарна, защото с тях наистина се чувствам спокойна. Няма по-сигурен човек от бабите. Справихме се сами до първата му годинка. Но с връщането ми на работа, вече имаме нужда от по-голяма помощ.”

Медиите силно се вълнуват кога точно ще бъде сватбата на Биляна и Тодор. “Планираме я. Дори знаем каква ще бъде, но още не можем да стигнем дотам и да я организираме. Ще бъде купонджийска, малка и запомняща се! Ще си бъде нашата приказка, изживяна по най-вълшебния за нас начин.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица