Журналистът Васил Иванов пред "Труд": В "Неделята на NOVA" ще разкрием шокиращи злоупотреби

Новото предаване на телевизията тръгва на 15 септември в 16:55 ч

Още в първото издание на предаването „Неделята на NOVA” ще покажем мои журналистически разследвания за далавери в местната власт, здравеопазването и други области от обществения спектър. Става въпрос за злоупотреби, които шокират дори мен, въпреки дългогодишния ми опит като разследващ журналист. Това заяви пред „Труд“ завърналият се преди няколко месеца в Нова телевизия Васил Иванов.

Потърсихме го за коментар по повод обявеното от електронната медия ново ток шоу, което ще бъде излъчено за пръв път тази неделя с начален час 16:55.

„Неделята на NOVA” ще залага на задълбочена публицистика и силни журналистически разследвания. Новият публицистичен формат ще бъде запазена територия за горещите теми на седмицата, ексклузивни кадри и интервюта, неподозирани житейски сюжети и репортерски разкрития“, пише в прессъобщението.

Васил Иванов и Мая Костадинова ще правят и журналистически прочит на събитията през отминаващата седмица. В екипа са още Тина Иванова и Мариян Станков – Мон Дьо.

„Щастлива съм, че към „Неделята на NOVA“ се присъединиха утвърдени имена в телевизионната и разследваща журналистика, които повярваха в идеята да създадем нов публицистичен проект. В екипа сме убедени, че само в сблъсъка на мнения и позиции се ражда истината. В това ще насочим усилията си – да покажем различни гледни точки, сериозно да разглеждаме актуалните теми и да стигнем до скритите за обществото факти с разследванията, върху които работим“ – заяви Миляна Велева, директор „Новини и актуални предавания“ в Нова Броудкастинг Груп.

Лицата на „Неделята на Nova“

Васил Иванов е един от най-силните разследващи журналисти в последните 14 години в българския ефир. За този период той е автор на емблематични разкрития. В неговите репортажи са уличени редица висши държавни и общински чиновници в корупция и други злоупотреби с власт. Както те, така и десетки кметове и директори на агенции, разследвани от Васил Иванов, губят постовете си. Впоследствие много от тях са осъдени. Като разследващ журналист на NOVА, Иванов разкри и показа още десетки порочни и престъпни схеми. Зрителите помнят как бе прехвърлен на негово име бронираният служебен автомобил на Главния прокурор, с което журналистът доказа системни нарушения на някои от нотариусите.

Заради работата си, Васил Иванов многократно е бил обект на заплахи и посегателства. През 2006 година бе взривено жилището му с бомба, чиято мощност е 1 кг. тротилов еквивалент. Васил Иванов е носител на над 30 престижни журналистически награди, сред които Лайпцигската медийна награда за свобода и бъдеще на медиите, популярна като „Европейския Пулицър“; отличията на Съюза на българските журналисти, Американската агенция за международно развитие, Министерството на правосъдието за принос и заслуги в борбата за свобода и справедливост, почетен знак на Министерството на вътрешните работи за заслуги в борбата с престъпността и оказана помощ на полицията при разкриване на тежки престъпления. Три пъти е носител на приза „Достоен българин“ в кампанията на в. „24 часа“.

Мая Костадинова се присъединява към екипа на „Новини и актуални предавания“ на NOVA през август 2019 година. Тя е журналист с 17-годишен опит в медиите, 10 от които като криминален репортер.

През 2010 година става водещ на първото всекидневно криминално предаване „Код: Криминално“ по bTV Action. По-късно е поканена за водещ на сутрешния блок и разследващото предаване „Жега“ по ТВ7. В последните четири години е била водещ на всекидневно вечерно-аналитично предаване по Канал 3. Мая Костадинова е завършила английската гимназия в гр. Велинград. Има магистърска степен по международни отношения и бакалавърска степен по социални дейности и социална педагогика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Преминала е обучение по телевизионна журналистика в CNN. За своята работа тя е носител на множество отличия от синдикални и неправителствени организации. През 2016 година получава наградата за телевизионна журналистика „Свети Влас“ в категория „Вътрешна политика“. А през 2010 година предаването, на което е водещ - „Код: Криминално“ – е отличено за „ярко явление“ в разследващата журналистика от медийния фестивал „Българската Европа“.

Мариян Станков – Мон Дьо започва телевизионната си кариера преди 23 години. От 1996-а до 2006 година е репортер и продуцент в новините.

Преди 13 години решава да смени посоката и се появява на екран като Мон Дьо в следобедното шоу на TV7 „Тройка по никое време“. Следват няколко години работа като редактор в мъжкото списание MAX и автор на текстове за в. „24 часа“. След участието му в „Страшният съд“ на Big Brother 4, през 2009-а получава покана да стане част от екипа на „Здравей, България“.

Година по-късно приема предложение да бъде водещ на магазинното сутрешно шоу на TV7 „7-о авеню“, но през 2011 година слиза от екран и става главен редактор на предаването „Време за мъже“ в същата телевизия. Мон Дьо се връща в NOVA отново през есента на 2012-а като продуцент на „VIP Новините“, емисия, която се излъчва веднага след обедните новини, а всеки петък вечер, заедно с Ива Софиянска-Божкова и Нели Атанасова, правят обобщение на седмицата в бизнеса, политиката и шоубизнеса в коментарното предаване „Студио VIP“. През септември същата година става главен редактор на „Голямата уста“ на VIP Brother 6.

През последните пет години той се завръща към жанра, който му доставя най-голямо удоволствие - интервютата в „Събуди се“ по NOVA. Верен на журналистическата си страст, Мон Дьо ще продължи да превръща всеки разговор в дълбока и разтърсваща изповед в „Неделята на NOVA“.

Тина Ивайлова е разследващ журналист на NOVA и TrafficNews.bg. Тя става част от семейството на NOVA през 2012 година, където разплита различни криминални казуси. След нейното разследване за купуване на гласове на местните избори през 2015 година има задържани и осъдени.

„Ало“ измамници също се изправиха пред съда, след като Тина Ивайлова внедри екип на медията в престъпната мрежа. Един от случаите в последната година, по чийто следи тръгна, е за двама братя с луксозни автомобили, които само по документи са незрящи. Преди това е работила в Дарик радио, където през 2011 година получава наградата „Гласът на Дарик“.

Тина Ивайлова е носител на голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константнинова“ за своето разследвание за телефонните измами „Ало-мафията“. Заради работата си по тази тема получава и голямата награда в годишните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ през 2017 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България