Журналистът Георги Стоянов апелира за толерантност на пътя с книгата си „Останете живи”

Над 60 000 са загинали при катастрофи у нас за 70 г., през Втората световна война страната ни дава 9 000 жертви

Стряскаща статистика, много болка и призив за отговорност и мисъл за живота на другите – така накратко може да се опише новата книга на плевенския журналист Георги Стоянов. Той представи изданието в сряда вечерта в култовия Клуб "Седем" във Велико Търново. Озаглавена "Останете живи", книгата ще ви срещне очи в очи с малка част от хаоса, който цари по пътищата в България и ще ви запознае с няколко истории на участници в пътни инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени. Част от тях разказват за грешките, които са допуснали, други - за болката и страданиетo.

Повече от 60 000 души са загинали на пътя у нас за последните седем десетилетия – те са близо 900 души годишно за последните 67 години. Убитите са колкото е населението на един средно голям град у нас. Ранените за периода надхвърлят 400 000. За сравнение – ранените българи на фронта през Втората световна война са 23 000, а убитите – 9000.

„Всеки ден чуваме поредната история за още жертви, премазани между тенекиите на катастрофирал автомобил. И най-често по безумни причини – алкохол, наркотици, шофиране без книжка, с несъобразена скорост – „грешки”, които – ако опитаме да избегнем – смятам, че войната по пътищата ще намалее драстично. Ще намалее и черната статистика. Смъртта, особено на млади хора в катастрофи, винаги ме е натъжавала, но едновременно с това и адски много ме е ядосвала. Аз не съм пътен експерт. Книгата не е някакъв литературен шедьовър. Това просто е моят начин да опитам да направя нещо полезно, нещо различно по темата. Искам най-вече да въздействаме върху младите хора. Считам, че вече утвърдените шофьори много трудно ще подлежат на промяна на привичките си, но пък реших, че темата, представена по достъпен начин, на разбираем език, ще накара именно тези млади момчета и момичета, на които тепърва им предстои да седнат зад волана, да осъзнаят навреме колко важно е да бъдат отговорни, толерантни и разумни. За да не загинат и да не се превърнат в убийци”, сподели във Велико Търново Георги Стоянов.

„Останете живи” представя 14 изповеди. Книгата не рови в лични трагедии, в нея няма сензации. Няма и популярни, експлоатирани от медиите случаи. Това са, за съжаление – всекидневните истории. В тях, от първо лице хората разказват за грешките. За ужаса, за страданието.

"Останете живи" търси отговорите на три въпроса: Толкова ли е трудно да осъзнаем, че шофирането е отговорност, а не забавление? Толкова ли е трудно да бъдем разумни на пътя? Толкова ли е трудно да се приберем вкъщи живи?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България