„Жълтите жилетки“ ще участват в евровота

Проучване ги нареди като трета политическа сила във Франция

Антиси­стемното движение е евроскептично

Протестното движение на “жълтите жилетки” във Франция обяви свои 10 кандидати за изборите за Европейски парламент през май и се надява да разшири листата до 79 души - колкото са отредените на страната евродепутати, предаде Би Би Си.

Инициативата е дело на недоволните от президента Еманюел Макрон французи, които от средата на ноември протестират всяка събота срещу ниския жизнен стандарт, а демонстрациите им в Париж миналия месец бяха придружени от невиждано от 1968 г. насилие.

Начело на предизборната листа е Ингрид Льовавасьор - 31-годишна санитарка, която сама отглежда двете си деца в Нормандия и обвинява правителството в арогантност.

Движението среща подкрепа от широк кръг хора, много от които отхвърлят всяка връзка с настоящите политици във Франция, както и с Евросъюза. Общото виждане е, че президентът Макрон е символ на традиционния френски елитаризъм, който нехае за трудностите и проблемите на обикновените хора.

В проектоплатформата си “жълтите жилетки” “отхвърлят решенията на евроинституциите и диктата на финансовите и технократски класи, които са забравили истински важните неща: човечност, солидарност и планетата”.

Публикувано в сряда проучване сред 1000 гласоподаватели нарежда “жълтите жилетки” като трета политическа сила в страната с 13% подкрепа. Втора е популистката партия на Марин льо Пен Национален сбор (17,5%), а първа е президентската “Република, напред!” с 22,5 на сто. Най-мащабната скорошна анкета - публикувана миналия месец и обхванала мнението на 5456 французи, дори отреди първо място за Льо Пен, макар и с минимална разлика пред партията на Макрон. Очакванията обаче са, че “жълтите жилетки” ще вземат най-много от гласовете за Национален сбор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа