Жътвата на жито в Търновско подрани с 20 дни

Жътвата на пшеница във Великотърновска област тази година подрани с близо 20 дни. Кампанията в община Полски Тръмбеш е в разгара си още на 10 юни. В Лясковско и Горнооряховско прибирането на зърно пък стартира в средата на месеца.

"Добивите тази година са по-ниски заради това, че пшеницата узря рано", коментира агрономът Андрей Андреев.

Причините за ранното зреене на културата са топлата и мека зима, и засушаването през пролетта. Рязкото повишаване на температурите и горещините са довели и до това жътвата да започне с половин месец по-рано.

„Въпреки, че положихме грижа за посевите, напръскахме ги с фунгициди, пшеницата узря по-рано и ние я ожънахме с 15 дни по-рано“, обясни Андреев.

Той обясни, че тази година в Лясковско средният добив от пшеница е между 400 и 500 кг/дка. През миналата стопанска година добивите бяха по-високи- от 700 до 800 килограма от декар. Добивите от ечемик обаче остават същите – между 500 и 600 кг/дка.

„Пролетниците тръгнаха зле, но след падналите дъждове в началото на юни, вече придобиват нормален вид. Жътвата на слънчоглед ще започне през август, е неговата прогноза. Миналогодишните добиви от слънчоглед в региона варираха между 200- 300 кг/дка", каза още Андрей Андреев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България