Забравете за Меси и Роналдо!

Забравете за Лео Меси и Кристиано Роналдо! Бразилското чудо Неймар е новата футболна звезда, струваща рекордните 246,8 млн. евро. Поне това твърди швейцарската футболна обсерватория CIES.

Нейно проучване обхвана всички играчи, минали от 2010 г. насам през най-големите 5 първенства в Европа - Англия, Испания, Германия, Франция и Италия. Въз основа на своите критерии за оценяване, които включват форма, цялостно представяне, възраст, срок на договор, постижения в националния отбор и платени за правата трансферни суми, бе изготвен доклад за обща стойност на играчите. И знаете ли кой е най-скъпият футболист в света? И, о чудеса, това не е някой от Меси или Роналдо. Номер 1 е бразилският ас на „Барса“, който доскоро нямаше гол за своя клуб близо 1000 минути. Въпреки това 24-годишният играч може да се похвали с 92 попадения в 162 мача за „каталунците“, както и с 50 гола в 75 срещи за националния тим. Именно заради това той е оценен на 246,8 млн. евро от CIES.

Втори в класацията е съотборникът му Лео Меси, оценен далеч по-малко - 170,5 млн. евро. Тройката допълва Пол Погба от „Манчестър Юнайтед“. Французинът бе под прицел на британските медии след ремито 1:1 с „Ливърпул“ в неделя. Погба изигра слаб мач и бе причината „мърсисайдци“ да получат дузпа, след като наивно игра с ръка в наказателното поле, а Джеймс Милнър я превърна в гол.

„Шест прически и шест гола от Погба този сезон. Това ли е всичко?“, попита иронично в свой материал британското издание „Дейли Мейл“.

Въпреки това, Погба е оценен на 155,3 млн. евро от швейцарската футболна обсерватория.

След френския полузащитник се нарежда съотборникът му в националния тим на „петлите“ Антоан Гризман. Нападателят на „Атлетико“ (Мадрид) струва 150,4 млн. евро. Пет милиона по-малко стоят срещу името на Луис Суарес от „Барселона“. Нападателят е голмайстор на Примера дивисион с 14 попадения в 17 срещи този сезон. През 2016 г. Суарес вкара и 3 пъти за националния тим на Уругвай. 29-годишният нападател е оценен на 145 млн. евро.

И ако вече се чудите дали Кристиано Роналдо е изобщо в десетката, веднага ще ви кажем. KR7 е едва седми. Португалецът триумфира в Шампионската лига, Суперкупата на Европа, Евро 2016 и световното клубно първенство. Спечели “Златната топка“ и приза з„Спортист №1 на годината в света“ и какви ли още награди, но въпреки това е оценен от CIES на 126,5 млн. евро. Пред него с цели 13 млн. повече е нападателят Хари Кейн от „Тотнъм“.

Топ 10 сред най-скъпите футболисти в света допълват Пауло Дибала от „Ювентус“, Деле Али от „Тотнъм“ и Еден Азар от „Челси“.

Съвсем логично и очаквано, сред стоте обявени имена няма български футболист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят