Забравили обявяването на училища с национално значение

Министърът на образованието в оставка Меглена Кунева не е внесла в Министерския съвет проект на решение за обявяване на училищата с национално значение в предвидения в закона срок до 1 ноември миналата година. Това става ясно от парламентарен въпрос на група депутати от ГЕРБ, сред които и председателят на комисията по образованието и науката в Народното събрание Милена Дамянова.

Седемте народни представители посочват, че не е спазен пар. 9, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби в новия Закон за предучилищното и училищното образование.

В него е предвидено до 1 ноември 2016 г. всички заварени към влизането в сила на закона училища с национално значение по смисъла на Закона за народната просвета да бъдат обявени за такива по смисъла на новия.

Решение за това трябва да вземе Министерският съвет по предложение на министъра на образованието. Вносителите на въпроса обаче посочват, че до момента такова решение не е прието и питат Меглена Кунева за причините за неизпълнението на посочения срок и кога предложението ще бъде внесено.

„Един от принципите на Закона за предучилищното и училищното образование е запазване и развитие на българската образователна традиция. В тази връзка той отдава специално внимание на училищата с национално значение“, посочват народните представители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование